Toszkán fehérbableves recept

Toszkán fehérbableves
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
6049

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az egyszerű, laktató, hagyományos toszkán bableves ízletes kezdőfogás. Könnyű elkészíteni, bár a fehér babot időben be kell áztatni. 

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 db piros húsú paprika kicsumázva és apróra vágva
  • só és fekete bors
  • 10 dkg legalább 8 órával korábban beáztatott cannellino bab
  • 1 db vöröshagyma összevágva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összevágva
  • 10 dkg kelkáposzta vékony csíkokra vágva
  • 2 szelet vékony húsos füstölt szalonna bőre nélkül, apróra vágva
  • 1.4 l forró csirke- vagy zöldségalaplé
  • 2 friss rozmaringág vagy 1 kiskanál szárított rozmaring

Elkészítés

Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a szalonnát meg a hagymát, és óvatosan 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a piros húsú paprikát, majd 2 percig fonnyasztjuk.

A beáztatott babot leszűrjük, hideg víz alatt leöblítjük, majd az alaplével együtt a fazékba tesszük. Felforraljuk a levest, azután magas hőfokon 10 percig még forrni hagyjuk, majd mérsékeljük a hőfokot, hogy a folyadék csak csendesen főjön. A tetején összegyűlt szürke habot leszedjük.

Hozzáadjuk a rozmaringot. Félig lefedve 45–60 percig csendesen főzzük, ezalatt a bab teljesen megpuhul.

Szűrőkanállal kiemelünk a levesből 3 evőkanálnyi babot, áttesszük egy tálba, és villával összetörjük.

A kelkáposztát az ételhez adjuk, és 5 percig főzzük alacsony hőfokon. Ha friss rozmaringot használtunk, kivesszük a rozmaringágakat a levesből, majd hozzáadjuk a babpürét, és elkeverjük benne, hogy kissé besűrítsük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Melegen tálaljuk.

Tipp:

• A leves gyorsabban elkészül, ha szárazbab helyett 40 dkg lecsepegtetett és leöblített konzerv cannellino babot használunk. A zöldségeket és a szalonnát az alaprecept szerint megpirítjuk, felöntjük 1,2 l alaplével, hozzáadjuk a rozmaringot, s felforraljuk. Beletesszük a babot, és 5 percig csendesen főzzük, hogy átforrósodjon. A 4. lépéstől az alapreceptet követjük. Cannellino bab helyett fehér gyöngybabbal is elkészíthetjük. A cannellinót száraz flageolet babbal is helyettesíthetjük. A hagymát és a fokhagymát az olívaolajban 2 apróra vágott zellerszárral megfonnyasztjuk (a szalonnát és a paprikát elhagyjuk). Felöntjük az alaplével, majd hozzáadjuk a babot. Felforraljuk, és rozmaring helyett 1 evőkanál pestóval ízesítjük. Alacsony hőfokon kb. 45–60 perc alatt puhára főzzük a babot. 3 evőkanál babot pürésítünk. A kelkáposzta helyett 10 dkg mélyhűtött zöldborsót teszünk a levesbe. Felforraljuk, 3-4 percig csendesen főzzük, majd hozzáadunk 8,5 dkg bébispenótot 1 citrom reszelt héjával. 1 percig csendesen forraljuk, hogy a spenót megfonnyadjon. A babpürét a levesbe keverjük, sózzuk, borsozzuk, és tálaljuk.

Miért egészséges?

• A szárazbabnak igen magas az oldható rost-tartalma, amely csökkenti a vér magas koleszterinszintjét. A kelkáposzta különféle fitovegyületeket tartalmaz, amelyek, sok egyéb jótékony hatásuk mellett, jelentős mértékben csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 158 kcal (659 kJ), fehérje 9 g, zsír 6 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 19 g, (ebből cukor 6 g), rost 6 g, A-, C-vitamin, B1-, B6-vitamin, folsav, niacin, kalcium, réz, vas, kálium, cink


Toszkán fehérbableves recepthez kapcsolódó receptek

Toszkán fehérbableves

Toszkán fehérbableves

Ez az egyszerű, laktató, hagyományos toszkán bableves ízletes kezdőfogás. Könnyű elkészíteni, bár a fehér babot időben be kell áztatni. 

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés