Tunéziai datolyatorta recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
A datolya áldásos hatásait már régóta ismerjük. Sajnos hazánkban elég kevés ételt, illetve süteményt készítenek belőle. Ismerjük el, hogy cukortartalma elég magas, hiszen aszalt állapotban kerül hozzánk.
- 10 dkg aszalt datolya
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál süteményliszt
- 10 dkg hámozott darált mandula
- 4 db tojás
- 1 csipet só
- 8 dkg pocukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 db biocitrom reszelt héja
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál vanília aroma
- 2 evőkanál méz
- 2.5 dkg vágott natúr zöld pisztácia
- sütőpapír
Elkészítés
4 személyre egy 24 cm-es kerek, kapcsos tortaformát használjunk.
A datolyát kis kockákra vágjuk, összekeverjük a keményítővel, a liszttel, és sütőporral, őrölt mandulával, és citromhéjjal. A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjétől. A fehérjékből a sóval kemény habot verünk. A sárgáját jól kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a citromlevet, és a lisztes mandulás datolyás keveréket beledolgozzuk.
A habot óvatosan a krémbe forgatjuk, vigyázva össze ne törjön. A masszát a sütőpapírral bélelt formába töltjük és a sütő középső szintjén 20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A tortát kiemeljük a formából, aminek az alja szintén kivehető. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd áttesszük egy tálra.
Közben összekeverjük a maradék citromlevet a mézzel. Villával megszurkáljuk a torta tetejét, majd megkenjük a mézes keverékkel, és azonnal megszórjuk az aprított pisztáciával. langyosan vagy hidegen tálaljuk.