Túrógombóc dióköntösben recept
Beküldő: Receptműves Nehézség: Elkészítési idő: 20 perc
Megnézték: |
Számos jelét tapasztaltam már annak, hogy folyamatosan változik az ízlésem, szerencsére csak az ételek tekintetében. Gyerekkoromban nem lehetett velem megetetni a túrógombócot, azóta eltelt néhány 10 év és ma az egyike a kedvenc ételeimnek. Kicsit kísérleteztem, mivel nem szeretem a pirított morzsát, így pirított darált dióba burkoltam a mesésen puha gombóckákat. Ráadásul Férjecske ötlete alapján a tejfölbe került egy kis áfonya lekvár is. Az eredmény pompázatos lett... Praktikák: - evés előtti este elkészíthetjük a masszát és hűtőben tároljuk a kifőzésig - ha a dió pirítással később végzünk, mint a gombóc kifőzéssel, akkor a dióba forgatás előtt mártsuk bele egy kiszedőkanállal a főzővízbe a gombócokat és lecsepegtetve tegyük a dióba (jobban tapad a gombócra a dió, ha enyhén nedves) - készíthetünk édes tejfölt nyers nád-, vagy nyírfacukorral, vagy lekvárral (pl. áfonya, vagy barack), illetve, aki fanyarabb ízeket kedvel, tálalhatja natúr, vagy ízesített joghurttal - a képen látható gombócok teljes kiőrlésű tönköly búzadarából készültek, sztíviával, valamint áfonya lekvárral ízesített tejföllel tálalva
A recept hozzávalói ( személyre)
- 50 dkg túró
- 2 db tojás (szabadtartású)
- 2 evőkanál tejföl
- 12 evőkanál teljes kiőrlésű tönköly búzadara
- 2 evőkanál nyers nádcukor
- csipet só (nem finomított, természetes)
- 8 dkg darált dió
Elkészítés
Válasszuk szét a tojásokat és a fehérjét verjük kemény habbá. Törjük össze egy tálban a túrót, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt, csipet sót és a búzadarát. Keverjük a habot a túrós masszához és tegyük a hűtőbe pihenni 2 órát. Ha letelt a pihenő idő, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat és óvatosan csúsztassuk a vízbe.
Amíg a gombócok főnek pirítsuk meg a darált diót egy serpenyőben (olaj nélkül, szárazon). Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére főzzük még további 2-3 percig és lecsepegtetve szedjük ki a vízből, majd hempergessük meg a dióban. Ízlés szerint tejföllel, porcukorral tálaljuk.