Túrógombóc édesen, vörösáfonyával recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 180 perc
Megnézték: |
Családunkban a túrógombóc édes változata tartalmas levest követő klasszikus finomság. A hagyományos tejföl helyett gyümölcsmártással, -öntetekkel kínálom. Az elkészítési idő minimális, ha nem számítom a dara megszívása miatti pihenést. Azalatt viszont bármi más munkát is végezhetünk.
A recept hozzávalói ( személyre)
24 gombóchoz:
- 0.5 kg zsírosabb tehéntúró
- 3 db tojás
- 1 evőkanál porcukor
- 20 dkg búzadara
- 1 mokkáskanál só
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 4 evőkanál olaj
- 1 evőkanál porcukor
- főzővízbe: só, olaj
- vaníliás porcukor a szóráshoz
A tálaláshoz:
- gyümölcs dresszing
Elkészítés
A felvert egész tojásokat jól elkeverjük a mokkáskanálnyi sóval, darával, az áttört túróval, 1 evőkanál porcukorral. Kb. két órán át pihentetjük.
Közben állandó kevergetés mellett 4 evőkanál olajon világosbarnára pirítjuk a morzsát, majd 1 evőkanál porcukrot szórunk rá. Enyhén zubogó forró vízbe 1 evőkanál olajat és kevés sót teszünk, és a masszát nedves tenyerünkön zöld diónyi kis gombócokká formálva óvatosan beleengedjük. Közben kevergetjük, amíg mind feljön a víz tetejére. Kb. 15 percig főzzük, amíg duplájára nőnek.
Szűrőkanállal kiszedjük, meghempergetjük a zsemlemorzsában. Tálalásnál vaníliás porcukorral meghintjük, gyümölcsmártással körítjük. Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta