Túrógombóc tejben sütve recept

Túrógombóc tejben sütve
5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
1185

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Eddig mindig forró, enyhén sós vízben főztem ki a túrógombócokat, ezúttal azonban elektromos sütőtálban, a Remoskában, tejben sütöttem meg. Ízesre pirult. A tetejét tálaláskor cukrozott pirított morzsával szórtam meg, azután kanalaztam rá az édes tejfölt.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A gombóchoz

  • 0.5 kg túró
  • 3 db tojás
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 csomag vanillin cukor
  • 2.5 dl búzadara
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg mazsola

Az öntethez

  • 4 dl tej
  • 3 dl tejföl
  • 1 csomag vanillin cukor
  • 3 ek porcukor
  • 1 db tojássárgája

A tetejére

  • 4 db szikkadt zsemle
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tejföl
  • 2 ek porcukor

Elkészítés

Langyos vízben megmossuk és beáztatjuk a mazsolát. A gombóc készítéséhez szétválasztjuk a 3 tojást. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukrokkal habosra keverjük. Belepasszírozzuk a túrót, rászórjuk a darát, a citrom héját, a lecsepegtetett mazsolát. Összeállítjuk. Lazán beleforgatjuk a felvert habot. Hűtőben egy éjszakát, de legalább 2-3 órát pihentetjük, amíg megduzzad a dara.

Egy magas falú, közepes tepsit 2 dkg vajjal kikenünk. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Az öntethez elkeverjük a tejet 2 ek porcukorral, 0,5 csomag vanillincukorral. Állandó keverés mellett éppen csak felforraljuk, majd rögtön el is zárjuk alatta a hőt. Forrón beleöntjük a tepsibe. A darás keverékből apró, diónyi gömböket formálunk, a tejbe csúsztatjuk. Ne érjenek egymáshoz, mert majd jócskán megnőnek.

A tejfölbe keverjük a maradék cukrokat, leöntjük a gombóckákat, és a sütőben megsütjük. Közben többször megrázzuk a tepsit, megforgatjuk a tartalmát. Amíg sül, a zsemléket lereszeljük, vagyis friss morzsát készítünk. Olvasztott vajon megpirítjuk, hozzáadunk 2 ek kristálycukrot, ami a forró morzsában ízesre karamellizálódik, így ropogósan édes lesz a morzsánk. Tálaláskor beleforgatjuk a tejes-túrós gombócokat, porcukros tejföllel kínáljuk. Ízlés szerint gyümölcs öntetet is adhatunk mellé.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette: Nyersné Vajda Márta


Túrógombóc tejben sütve recepthez kapcsolódó receptek

Túrógombóc tejben sütve

Túrógombóc tejben sütve

Eddig mindig forró, enyhén sós vízben főztem ki a túrógombócokat, ezúttal azonban elektromos sütőtálban, a Remoskában, tejben sütöttem meg. Ízesre pirult. A tetejét tálaláskor cukrozott pirított morzsával szórtam meg, azután kanalaztam…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés