Túrós-füstölt sajtos rúd recept
Beküldő: Tündi konyha Nehézség: Elkészítési idő: 45 perc
Megnézték: |
Köszönteni voltunk a szüleimnél (apukám névnapja volt). Ilyenkor az anyukám mindig terülj-terülj asztalkával vár minket. Sok-sok finomságot süt, sósat és édeset is! Meg kell, hogy jegyezzem, hogy nagyon ügyes, mert finom, ízletesen süt-főz. Akkor kóstoltam meg ezt a túrós-füstölt sajtos rudat, ami mindenkinek nagyon ízlett. El is kértem hamar a receptet. ;) Én zsírral készítettem, de lehet ráma margarinnal is. Szerintem zsírral finomabb, hiszen a nagyanyáink is zsírral sütöttek-főztek. Nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon finom és sokáig puha-omlós marad. Érdemes megsütni!
- 30 dkg liszt
- 25 dkg tehéntúró
- 20 dkg ráma margarin (zsír)
- 8 dkg füstölt sajt
- 1 teáskanál sütőpor
- só (ízlés szerint)
- 1 db tojássárgája a kenéshez
- 5 dkg füstölt sajt a tetejére
- szezámmag a tetejére
Elkészítés
1. A túrót villával szétnyomkodjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal (zsírral), majd beletesszük a túrót, a sütőport, a reszelt füstölt sajtot és a sót. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk. Az összegyúrt tésztát folcpakba csomagoljuk és kb. 1 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
2. Lisztezett, sík felületen a tésztát kb. 1 cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. Lekenjük a tetejét tojássárgájával, majd megszórjuk szezámmaggal és reszelt füstölt sajttal. Végül egyforma hosszúkás, téglalap alakúra felvágjuk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 percig szép, világos barnára sütjük.