Túrós batyu recept

Túrós batyu
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
2132

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ki is tudna ellenállni egy frissen kisült, illatozó túrós batyunak.....

6 személyre

  • Tészta hozzávalói 20-22 db batyuhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 2.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 6 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő

Töltelék hozzávalói:

  • 50 dkg túró
  • 5 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db tojás + a lekenéshez

Elkészítés

A porcukrot keverjük alaposan össze a vaníliás cukorral, a tojással, a sóval, az olvasztott vajjal, és a langyos tejjel, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.

Ezután kanalazzuk rá a lisztet, majd morzsoljuk rá az élesztőt. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (én egymásután kétszer indítottam el a dagasztó programot, hogy egy szép, sima tésztát kapjak)

Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.

Amikor végzett a gép a dagasztással, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.

A túrót tegyük egy tálba, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a búzadarát, a mazsolát, és szintén keverjük össze.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverjük hozzá a túrós masszához. Az elkészült tölteléket tegyük félre addig, még a megkelt tésztát kinyújtjuk, és felvágjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd vágjuk fel kb. 10x10-es négyzetekre.

Ezután mindegyik közepére tegyünk egy kanál túrós tölteléket, majd a tészta négy sarkát összefogva, majd megcsavarva, formázzuk meg a batyukat.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az elkészült batyukat. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra.

Mielőtt behelyeznénk a sütőbe, felvert egész tojással kenjük le a batyukat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük készre. (ha sütés közben nagyon kezdene pirulni a teteje, akkor sütőpapírral takarjuk le)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben langyosra hűlni, majd óvatosan szedjük szét az esetleg összenőtt batyukat.

Tálalás előtt hűtsük ki, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.


Túrós batyu recepthez kapcsolódó receptek

Túrós batyu

Túrós batyu

Ki is tudna ellenállni egy frissen kisült, illatozó túrós batyunak.....

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés