Túrós csillagpogácsa recept

Túrós csillagpogácsa
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Andi

Nehézség:

Elkészítési idő:

180 perc

Megnézték:
3257

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez az elegáns kis pogácsa nagy családi kedvenc. Puha, könnyű tésztájával szinte eteti magát. Bár az elkészítése kicsit időigényes, de megéri rászánni az időt. Az ünnepek alkalmával a hagyományos kerek formát helyettesíthetjük csillaggal, ezzel is hozzájárulva az ünnepi hangulathoz.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3 dl tej
  • 3 csapott teáskanál só
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 púpos ek tejföl
  • 10 dkg margarin

Hajtogatáshoz:

  • 10 dkg margarin
  • 25 dkg túró

Kenéshez:

  • 1 db tojás

Szóráshoz:

  • 2 ek mák

Elkészítés

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk. Egy konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A túrót alaposan áttörjük (segíthet ebben egy hagyományos krumpli törő) és a margarinnal habosra kavarjuk.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen, egyenletesen elsimítjuk rajta a túrókrémet. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük. Újra lisztezett felületen ismét elnyújtjuk, majd megint a fenti módon hajtogatjuk.

Ismét 20 perc pihentetés következik. Elnyújtjuk kb. 2 cm vastagra, egy lisztbe mártott, kisméretű csillagformával kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb. Lekenjük a felvert tojással, ügyelve, hogy a pogácsa oldalára ne csorogjon le. Megszórjuk mákkal. Kb. 20 percet még a tepsiben kelesztjük. Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

3 nagyobb méretű tepsit töltött meg a pogácsa.


Túrós csillagpogácsa recepthez kapcsolódó receptek

Túrós csillagpogácsa

Túrós csillagpogácsa

Ez az elegáns kis pogácsa nagy családi kedvenc. Puha, könnyű tésztájával szinte eteti magát. Bár az elkészítése kicsit időigényes, de megéri rászánni az időt. Az ünnepek alkalmával a hagyományos kerek formát helyettesíthetjük csillaggal,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés