Túrós dödölle lecsós hússal recept

Túrós dödölle lecsós hússal
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
1536

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A laktató dödöllét szaftos sültek, pörköltfélék, tokányok köreteként is kínálhatjuk, bár Zalában leginkább még ma is önálló ételként fogyasztják.

6 személyre

  • 1.2 kg 1.2 kg hámozott burgonya
  • 2.5 teáskanál só (2+1/2)
  • 2 evőkanál kacsa, liba vagy házi sertészsír (1+1)
  • 30 dkg liszt
  • 4 fej vöröshagyma + 1 mokkáskanál só
  • 35 dkg lágy túró
  • 300 gr tejföl
  • 1 csokor friss snidling

Elkészítés

A kis kockákra vágott krumplit /a májusi-júniusi újburgonya nem alkalmas a készítésére/ nagyobb fazékban annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Két teáskanálnyi sóval puhára főzzük. Közben a hagymát felkockázzuk, nagyobb serpenyőben felolvasztunk 1 kanálnyi zsírt, aranysárgára dinszteljük a hagymát, enyhén megsózzuk.

A főtt burgonyáról egy kisebb tálba leöntünk kb. 1.5 dl főzővizet, amit félreteszünk. A fazék alatt takarékra állítjuk a hőt, a levében áttörjük a burgonyát. Apránként beletesszük a lisztet, fakanállal megállás nélkül erőteljesen keverjük, hozzáadjuk a maradék zsírt, közben 2 részletben beleöntjük a félretett főzővizet is, váltakozva a liszttel.

Kevergetjük, oda ne égjen. Nagyon sűrű lesz, erős kezet kíván a kavarása. Amikor már erőteljesen pufog, elzárjuk a hőt, a masszából gyermekkanállal kövérkés galuskákat szaggatunk, egyesével beleforgatjuk a sült hagymába, majd áthelyezzük egy sütőtálba. Túrót kanalazgatunk közé, 200 fokra melegített sütőben megpirítjuk a tetejét, de anélkül is nagyon finom. Forrón tálaljuk, apróra vágott snidlinggel meghintjük, tejfölt kanalazunk a tetejére.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Túrós dödölle lecsós hússal recepthez kapcsolódó receptek

Túrós dödölle lecsós hússal

Túrós dödölle lecsós hússal

A laktató dödöllét szaftos sültek, pörköltfélék, tokányok köreteként is kínálhatjuk, bár Zalában leginkább még ma is önálló ételként fogyasztják.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Túrós dödölle lecsós hússal recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. szeptember 30. 12345
Nagyon köszönöm.Sajnos nincs arra időm,hogy mindent átnézzek ne haragudj.Kedves tőled,hogy leírtad!
thumb
vajdamarta - 2013. szeptember 30. 12345
Azért, Zsuzsa, mert a lecsós húst már régebben feltöltöttem, és nyaranta elég gyakran sütök. Túróval összesütött dödöllét pedig még nem készítettem. De mellékelem Neked a husim receptjét: "Az olvasztott zsírban pár perc alatt zsírjára sütjük a tarja szeletek egyik oldalát, megfordítjuk, a sültes felét megsózzuk, borsozzuk, kevés mustárral megkenjük. Ha kicsit megpirult a másik oldala, kivesszük, félre tesszük, ezt az oldalát nem fűszerezzük. Az ízes zsírba szórjuk a félbe vágott és hosszában felszeletelt vöröshagymát, a karikára vágott sárga paprikát. Öt percig nagyobb lángon pároljuk, majd a cikkekre vágott paradicsomot és az átnyomott fokhagymát is hozzáadjuk, nagyon rövid ideig együtt sütjük tovább. Ízlés szerint fűszerezzük, az 1 db kockacukor ne maradjon ki. Visszatesszük a szaftba a húst, és fedő alatt puhára pároljuk". De sütőben is átsüthető, ha mondjuk karikára vágott főtt krumpli vagy padlizsán, cukkini, gomba, patisszon, stb .közé lerakjuk.
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. szeptember 30. 12345
Bár nem értem,miért csak az egyik felét írod le a receptnek?A húsról nem írsz semmit.Ez csak a dödölléről szól.
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. szeptember 30. 12345
Látom nem hiába voltál távol,mert felkészültél!Nagyon ügyes vagy!