Túrós és meggyes-mákos tiroli rétes recept

Túrós és meggyes-mákos tiroli rétes
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
1855

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Házi készítésű tészta, mazsolás-túrós és meggyes-mákos töltelékkel. Egyszerű elkészíteni, és nagyon finom.

4 személyre

  • Tészta hozzávalói 4 rúdhoz:
  • 20 dkg finom liszt
  • 10 dkg rétes liszt
  • 3 dkg zsír
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 dl víz
  • 1 mokkáskanál ecet
  • csipet só
  • 12 dkg zsír (olvasztott) a lekenéshez
  • 10 dkg finom liszt a lekenéshez

Túrós töltelék hozzávalói:

  • 50 dkg túró
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 4 evőkanál édes morzsa (babapiskótát vagy kekszet daráljunk le)

Meggyes-mákos töltelék hozzávalói:

  • 50 dkg cukrozott meggy (v. meggybefőtt)
  • 10 dkg darált mák
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál édes morzsa (babapiskótát vagy kekszet daráljunk le)

Elkészítés

A tésztához a vizet langyosítsuk meg, majd keverjük össze az ecettel.

A kétféle lisztet és a csipet sót keverjük össze, majd adjuk hozzá a zsírt, a tejfölt, a tojást, és egy kevés ecetes vizet. Ezután gyúrjuk össze úgy, hogy könnyen nyújtható, lágyabb tésztát kapjunk. (a maradék ecetes vizet apránként adagoljuk hozzá, mert lehetséges hogy nem kell bele az összes!!!!!!)

A lekenéshez olvasszuk fel a zsírt, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Ezután hűtsük ki, hogy éppen csak langyos maradjon, és könnyen kenhető legyen.

Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd kenjük rá a zsíros-lisztes keveréket. Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy órára hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen.

A hűtőből kivett tésztát vágjuk négy egyenlő részre, majd nyújtsuk ki olyan vékonyra amennyire csak lehetséges, és töltsük meg.

A túrót keverjük össze ízlés szerint porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, majd osszuk el kétfelé.

A vékonyra kinyújtott tésztát kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felét, egy szélesebb csíkban szórjuk meg az édes morzsával. (az édes morzsához babapiskótát vagy kekszet daráljunk le)

Ezután az édes morzsára kanalazzuk rá az egyik fele túrót, és a tészta két szélét hajtsuk rá, majd tekerjük fel.

A másik tésztával is így járjunk el, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb a két megtöltött rudat.

Én a meggyet előző nap kimagoztam, lecukroztam, majd alaposan lecsepegtettem mielőtt a tésztába tettem. (befőtt meggyel is készíthetjük)

A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze ízlés szerint porcukorral.

A vékonyra kinyújtott tésztát kenjük le olvasztott zsírral, majd az egyik felét, egy szélesebb csíkban szórjuk meg az édes morzsával. (az édes morzsához babapiskótát vagy kekszet daráljunk le)

Ezután szórjuk meg a cukros-mák felével, majd a meggy felével. Ezután szórjuk meg a meggyet a vaníliás cukorral, majd a tészta két szélét hajtsuk rá, és tekerjük fel.

A másik tésztával is így járjunk el.

Ezután helyezzük szintén a tepsire egymástól kicsit távolabb a megtöltött rudakat, majd olvasztott zsírral kenjük le mindegyiket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


Túrós és meggyes-mákos tiroli rétes recepthez kapcsolódó receptek

Túrós és meggyes-mákos tiroli rétes

Túrós és meggyes-mákos tiroli rétes

Házi készítésű tészta, mazsolás-túrós és meggyes-mákos töltelékkel. Egyszerű elkészíteni, és nagyon finom.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés