Túrós zserbó - a szánk íze szerint recept

Túrós zserbó - a szánk íze szerint
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
5856

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Vetekszik a karácsonyi zserbóval. Nagyon kiadós sütemény. A reszelt narancshéj finom harmóniában van a túróval.

12 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A barna tészta hozzávalói:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 6 dkg margarin
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 3 evőkanál tejföl

A sárga tészta hozzávalói:

  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 dkg margarin
  • 0.5 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1.5 evőkanál tejföl

Túró töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag vanillincukor

A sárga lapra:

  • 6 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 20 dkg darált dió

Máz:

  • 2 evőkanál olaj
  • 3 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés

A barna tésztához a lisztbe keverjük a sütőport és a szódabónát. Hozzáadjuk a lágy margarint, kissé elmorzsoljuk és beleszórjuk a kakaóporral kevert kristálycukrot. Lazán összedolgozzuk, majd apránként belekanalazzuk a tejfölt. Könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. Két gombócra osztjuk és felhasználásig a hűtőbe tesszük.

A sárga tésztát a barnához hasonlóan gyúrjuk, de csak 1 cipót készítünk belőle és a hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a túrókrémet.

A krémhez a 3 tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, a vanillincukorral. A fehérjét kemény habbá verjük. A túrót áttörjük, összedolgozzuk a kristálycukorral, a búzadarával és a citrus reszelékkel. Belekeverjük a tojásos tejfölt és lazán a habot is. Közepes tepsit sütőpapírral bélelünk, a sütőt 170 fokra bekapcsoljuk.

Két réteg folpack között kinyújtjuk a sárga tésztát, megszurkáljuk, a tepsibe terítjük. Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk dióval. Tepsi nagyságúra nyújtjuk az egyik barna lapot, azt is megszurkáljuk, ráhelyezzük a diós lapra. A túrókrémet rákanalazzuk és vastagon elkenjük A maradék barna gombócot is kinyújtjuk, megszurkáljuk és a túrókrém tetejére igazítjuk.

Az előmelegített sütőben kb. 40 -45 percig sütjük. A sütőből kivéve ügyesen egy tálcára fordítjuk, így a sárga lap lesz felül, a kakaós pedig egyenesre simul. Ha kihűlt, visszafordítjuk és a tetejét csokoládés mázzal vonjuk be.

A mázhoz felolvasztjuk a vajat, felforrósítjuk benne az olajat, levesszük a hőről. Azonnal beletördeljük a csokoládét, olvadásig simára keverjük, a tésztára kenjük. Pár óra pihenés után recés késsel a szeleteknek megfelelően átvágjuk a csokimázat. Mindig csak annyit süteményt vágjunk fel, amennyit azonnal elfogyasztunk. Nagyon szépen lehet szeletelni.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte Nyersné Vajda Márta


Túrós zserbó - a szánk íze szerint recepthez kapcsolódó receptek

Túrós zserbó - a szánk íze szerint

Túrós zserbó - a szánk íze szerint

Vetekszik a karácsonyi zserbóval. Nagyon kiadós sütemény. A reszelt narancshéj finom harmóniában van a túróval.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés