Túrós zserbó recept

Túrós zserbó
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
4134

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A hagyományos zserbó igazi karácsonyi sütemény. Viszont néha kicsit változtathatunk a hagyományokon, és süthetünk az ünnepekre egy hasonló, és nagyon finom túrós zserbót.

4 személyre

  • Hozzávalók a kakaós lapokhoz:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 6 dkg vaj (v. zsír)
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 3 evőkanál tejföl

Hozzávalók a sárga laphoz:

  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 dkg vaj (vagy zsír)
  • 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1.5 evőkanál tejföl

Töltelék hozzávalói:

  • 50 dkg túró
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • porcukor
  • 1 evőkanál tejföl
  • sárgabarack lekvár
  • darált dió
  • vaníliás cukor

Elkészítés

A kakaós laphoz egy tálba beletenni a lisztet, majd hozzáadni a puha vajat (v. zsírt) és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a kakaót és jól összekeverni. Ezután kanalanként hozzáadni a tejfölt, és egy könnyen nyújtható tésztává összegyúrni. (a tejfölt apránként tenni bele, nehogy túl lágy tésztát kapjunk)

Ezután kétfelé venni a tésztát, és két gombócot gyúrni belőle, majd felhasználásig a hűtőbe tenni.

A sárga laphoz a lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a puha vajat (v. a zsírt) és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot, a szódabikarbónát és a sütőport, majd jól összekeverni. Ezután apránként hozzáadni a tejfölt, és egy könnyen nyújtható tésztává összegyúrni. (a tejfölt apránként tenni bele, nehogy túl lágy tésztát kapjunk)

Ezután a hűtőbe tenni, felhasználásig.

A töltelékhez egy tálba beletenni a túrót, és villával kicsit összenyomkodni. Ezután hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojások sárgáját és jól összekeverni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd óvatosan a túrós masszához keverni.

Egy 22 x 32 cm-es tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a hűtőből kivett, és kinyújtott sárga tésztát belehelyezni. (én ezt a tésztalapot a sütőpapíron nyújtottam ki, és úgy helyeztem bele a tepsibe)

Ezután ízlés szerint megkenni a tésztát lekvárral, majd megszórni a darált dióval, és a vaníliás cukorral.

Kinyújtani az egyik barna tésztát, majd befedni vele a tepsiben lévő, lekváros-diós tölteléket.

Ezután vékonyan megkenni lekvárral, és megszórni darált dióval. (ez a lekváros-diós réteg vékonyabb legyen mint az előző lapon lévő)

Ezután óvatosan rákanalazni a túrós masszát.

Végül kinyújtani a másik barna tésztát is, és óvatosan befedni vele a túrós masszát. Tetejét villával több helyen megszúrkodni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon 45-50 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni a süteményt.

Egy tábla tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztani, majd hozzáadni 2 ek étolajat és simára keverni.

Ezután a teljesen kihűlt tészta tetejére csorgatni és egyenletesen elsimítani.

Pár perc alatt a csokoládé megdermed a sütemény tetején.

Tálalás előtt, éles késsel, ízlés szerint a tepsiben felszeletelni.


Túrós zserbó recepthez kapcsolódó receptek

Túrós zserbó

Túrós zserbó

A hagyományos zserbó igazi karácsonyi sütemény. Viszont néha kicsit változtathatunk a hagyományokon, és süthetünk az ünnepekre egy hasonló, és nagyon finom túrós zserbót.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés