Tüzes lebbencsleves recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Hideg téli napokon a felnőttek ’baci űzően’ finom levese az egykor pásztorok ételének számító lebbencs. Bográcsban készítették, kevés vízzel felengedve jó sűrűre főzték.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 10 dkg száraz lebbencs vagy csuszatészta
- 3 dkg füstölt szalonna
- 1 evőkanál olaj vagy ½ teáskanál sertés zsír
- 1 db közepes fej vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 3 szál friss zeller zöldje
- 3 db kisebb burgonya
- 0.5 db sárga paprika
- 1 db friss paradicsom vagy 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 evőkanál sózott, darált pritaminpaprika
- 4 teáskanál csípős paprikakrém (lehet kevesebb is)
Elkészítés
Megtisztítjuk és nagyon apró kockára vágjuk a vöröshagymát. A sárgarépát 2-3 cm-es csíkokra vágjuk, a burgonyát felkarikázzuk. Evőkanálnyi zsiradékon kissé megpirítjuk a szalonnát, rászórjuk a száraztésztát, világosbarnára sütjük, beletesszük a vöröshagymát, répát, 1 szál zeller zöldet. Kevergetve pár percig együtt dinszteljük.
Levesszük a hőről, belekeverjük a fűszerpaprikát, a többi paprikafélét, paradicsomot, felengedjük 1.5 liter forró vízzel. Igény szerint kevés sóval még ízesíthetjük, de általában nincsen rá szükség. Felforraljuk, majd lefedve kis lángon 10 percig főzzük.
Ekkor beletesszük a krumpli karikákat és az apróra vágott, maradék zeller zöldet. Öt perc múlva elzárjuk a hőt, tálalásig kicsit pihentetjük a levesünket. Kevesebb csípős paprikával kevésbé tüzesen is készülhet. Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta