Twix szelet recept

Twix szelet
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
254

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Mifelénk leginkább Twix szelet néven ismert, de ez a süti eredetileg Skóciából származik. Tulajdonképpen egy tojás nélküli, édes omlós tészta (angolul shortbread), egy réteg tejkaramella, és egy réteg olvasztott csokoládé a tetejére öntve. Nagyon egyszerű, nagyon finom Twix házilag. Ráadásul ez a karamellás csokis kocka tulajdonképpen egy skót étel, ami főleg angol nyelvterületen közismert, és Caramel Shortbread Squares vagy Millionaire Shortbread néven is ismert.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 150 g vaj
  • 150 g liszt
  • 50 g cukor
  • 150 g vaj
  • 150 g liszt
  • 50 g cukor

A karamellréteghez:

  • 115 g vaj
  • 100 g barna cukor
  • 2 evőkanál kukoricaszirup, juharszirup, melasz, másféle szirup vagy akár méz
  • 150 g cukrozott sűrített tej

A csokiréteghez:

  • 200 g tejcsoki
  • 200 g tejcsoki

Elkészítés

Első lépésben készítsük el a süti alapját, ami egy tojás nélküli omlós tészta, angol szóval shortbread. Ehhez melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

Egy tálban keverjük össze a 150 g lisztet, 50 g cukrot, és 150 g vajat. Ha a vaj hideg, vágjuk kockákra. Rakjuk a dagasztógépbe, és simára dagasztjuk. Helyezzünk legelőször egy sütőpapírt a sütőformába. Nyújtsuk bele méretre a tésztát. Nem egyszerű, de gyakorlott háziasszonyoknak menni fog simán. Akinek nem, az nyomkodja nyugodtan bele, és igazgassa el.Tegyük be a tésztát a sütőbe, és süssük 15 percig. Nem fog megbarnulni, és amikor kivesszük még képlékenynek tűnik – de ha kihűl jó lesz!

Második lépésként készítsük el a karamellréteget. Egy lábasba a 115 g vajat, 100 g barna cukrot, 150 g sűrített tejet, és 2 evőkanál szirupot. Lényegében mindegy, milyen akár méz is jó. Tűzhelyen állandó keverés mellett forraljuk fel.

Amikor felforrt, főzzük még 5 percig, szintén állandóan kevergetve, amíg kicsit sötétebb lesz a karamell.

Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük még tovább 3 percig.

Hagyjuk kihűlni a tésztát és a karamellt is. A legjobb, ha szobahőmérsékletűre hűlnek – erre legalább egy órát számoljunk.

A karamellát öntsük a tésztára, ami még mindig a sütőformában pihen. Egy spatula segítségével egyengessük el a karamellréteget. A csokoládét olvasszuk fel, adjunk hozzá kevés olajat.Vegyük elő a sütit a hidegről, öntsük rá a csokit, és egy kenőkéssel egyengessük el. Tegyük be a hűtőbe, és várjuk meg, amíg a csoki és a karamell teljesen megszilárdul. Erre legalább 2 órát számoljunk. Ha kihűlt a sütemény, egy nagy, éles késsel szeleteljük fel.


Twix szelet recepthez kapcsolódó receptek

Twix szelet

Twix szelet

Mifelénk leginkább Twix szelet néven ismert, de ez a süti eredetileg Skóciából származik. Tulajdonképpen egy tojás nélküli, édes omlós tészta (angolul shortbread), egy réteg tejkaramella, és egy réteg olvasztott csokoládé a tetejére öntve.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés