Uborkafőzelék recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
Ez az uborkafőzelék pillanatok alatt elkészíthető, könnyű étel. Érdemes nagyobbfajta fürtös uborkából megfőzni.
- 1 kg fürtös uborka
- 6 dkg vaj
- 1 evőkanál cukor
- 5 dkg liszt
- 4.5 dl tej
- 1 evőkanál ecet
- 1 szál kapor
- só
- fehér bors
Elkészítés
Hámozzuk meg az uborkát, vágjuk el hosszában, kaparjuk ki kanállal a magokat, és vágjuk ujjnyi darabokra.
Egy lábasban melegítsük meg kissé a vajat, tegyük bele a cukrot, és olvasszuk meg. Adjuk hozzá a lisztet és kavargatva pirítsuk 3 percig, amíg a massza egy kis színt nem kap.
Tegyük bele az uborkadarabokat és többször kavarjuk meg. Öntsük hozzá a tejet. Alacsony hőfokon pároljuk puhára. Ízesítsük ecettel, sóval és fehér borssal. Szórjuk meg kaporral.
Más változat: vágjuk össze az uborkát. Vágjunk apróra 2 hagymát. Kockázzunk fel 7,5 dkg füstölt szalonnát. Forrósítsunk fel 1 evőkanál vajat, pirítsuk meg egymásután a szalonnát, a hagymát, 1 evőkanál cukrot és az uborkát. Öntsük fel 2 evőkanál ecettel. Pároljuk puhára a fentiek szerint.
Tipp:
az uborkafőzeléket adhatjuk körítésként sertéssült vagy fasírt mellé, de hús nélküli főétkezésként is fogyasztható, újburgonyával és sült szalonnával.