Újházi-tyúkhúsleves recept

Újházi-tyúkhúsleves
4 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
TV Paprika Magazin

Nehézség:

Elkészítési idő:

110 perc

Megnézték:
13208

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Színészként és ínyencként is - Ede, nagy vagy!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 db kb. 2 kg-os tyúk (kakasból még jobb)
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 10 dkg zeller
  • 10 dkg karalábé
  • 10 dkg gomba
  • 10 dkg vöröshagyma (egészben)
  • 10 dkg karfiol
  • 10 dkg zöldborsó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szem zöldpaprika
  • 1 szem paradicsom
  • 20 szem egész bors
  • 1 kis darab gyömbér
  • 1 csipet sáfrány (tetszőleges)
  • 15 dkg cérnametélt
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

A húst hideg vízben főzni kezdjük. Ha felforrt, a habot leszedjük, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket és a fűszereket, megsózzuk, és lassú tűzön kb.1-1,5 órán át főzzük.

Amikor a hús megfőtt, kivesszük a levesből, kicsontozzuk és csíkokra vágjuk. A levest muszlinkendőn vagy sűrűbb szövésű szűrőn átszűrjük. A zöldségeket ízlés szerint apróbb darabokra vágjuk.

A levesből 1-2 merőkanálnyit egy kisebb főzőedénybe merünk, és a cérnametéltet puhára főzzük benne. Tálaláskor a zöldségeket, a cérnametéltet és a húst tányérokba szedjük és felöntjük a forró levessel. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.


Újházi-tyúkhúsleves recepthez kapcsolódó receptek

Újházi-tyúkhúsleves

Újházi-tyúkhúsleves

Színészként és ínyencként is - Ede, nagy vagy!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Újházi-tyúkhúsleves recepthez

Zsuzsamama53 - 2012. január 11.
A tyúkhúslevest , tyúkból készítem, az az igazi. Nem véletlenül ez a neve. Nagyanyáink már csak tudták, én is TŐLÜK tanultam. Szeretteim körében nem finomabbb a kakasleves. SŐT. Kakasból - igazi szemes takarmáynon nevelt és nem tápos - nagyon finom pörköltet, vagy paprikást lehet készíteni, melyet unokáim is imádják, különböző körettel. Pl: víz nélküli, apró nokedli, túróscsusza stb. Jó főzést kívánok.
laca - 2010. október 14.
Ha a végén szűrjük (és derítjük), akkor nem kell leönteni az első vizet sem Ha egyben tesszük fel a tyúkot (pláne kakast), szerintem nem elég a másfél óra főzési idő. Nagyanyám egy (nagy) tyúkból egész hétvégére főzött: felsőcomb paprikásnak, melle, combja rántva, többi ment a levesbe (innen a mondás is - megy a levesbe - na persze nem nagyanyától személyesen:)
Németh Margit - 2009. november 28.
Az én receptem annyiban különbözik, hogy az első vizet forrás után kiöntöm,leöblítem a húst és újra kezdem a főzést.