Ünnepi húsos pite recept

Ünnepi húsos pite
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

140 perc

Megnézték:
5327

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A hússal töltött pitét hosszúkás sütőformában is megsüthetjük, és vékony szeletekre vágva tálaljuk. Remekül illik hozzá a hideg vörösáfonya-szósz vagy valamilyen tüzesen csípős paradicsommártás.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 20 dkg liszt egy kevés a nyújtáshoz
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db só
  • 1 evőkanál tej
  • 10 dkg hideg vaj és egy kevés a sütőforma kikenéséhez
  • 2 csomag mélyhűtött, leveles tésztalap
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 2 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1.25 dl száraz fehérbor
  • 1 db sárgarépa
  • 2 db tojás
  • 2 kiskanál szárított kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 1 csipet őrölt szegfűbors
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • 8 dkg füstölt szalonna
  • 1 csomó petrezselyem (simalevelű)
  • 60 dkg darált sertéshús
  • 4 dkg zellergumó
  • 4 szál friss majoránna
  • 2 kiskanál zöld szemes bors
  • 0.5 kiskanál édes-nemes őrölt paprika
  • 4 szál friss oregánó
  • őrölt fekete bors
  • 1 dl csirkehúsleves

Elkészítés

A töltelékhez a darált hús felét felöntjük a borral, beledobjuk a babérleveleket, letakarjuk, és 12 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

A leveles tésztalapokat egymás mellé fektetjük és felengedjük. A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és a közepén kialakítunk egy mélyedést. A vajat feldaraboljuk, és a darabkákat a mélyedés köré szórjuk. Hozzáadjuk a tojást és a sót 1–2 evőkanál vízzel együtt. Középről kifelé haladva, az egészet sima tésztává gyúrjuk.Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

Közben a töltelékhez a vöröshagymát és a fokhagyma gerezdet megtisztítjuk. A hagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát áttörjük a fokhagymanyomón. Levágjuk a szalonna bőrét, és a húsát apró kockákra vágjuk. Meghámozzuk a sárgarépát és a zellert, és szintén apró kockákra vágjuk.

Felforraljuk a levest, és 6–8 perc alatt puhára főzzük benne a sárgarépát és a zellert, majd a folyadékkal együtt botmixerrel pürésítjük.

Megmossuk a fűszernövényeket, és lerázzuk róluk a vizet. Leszedjük a leveleket és felaprítjuk. Kivesszük a babérlevelet a pácléből. A maradék darált húst a hagymával, a fokhagymával, a szalonnával, a sárgarépás-zelleres keverékkel, a fűszernövényekkel, a tojásokkal, a zsemlemorzsával, 1 evőkanál liszttel és a borsszemekkel együtt a bepácolt húshoz adjuk. Sóval, borssal, szerecsendióval, szegfűborssal, kakukkfűvel és paprikával ízesítjük.

A leveles tésztalapokat az enyhén belisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük; a sütőformát előre kivajazzuk

Kevés liszten az omlós tésztát is kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. Beletöltjük a húsos masszát, és ráterítünk egy leveles tésztalapot. A közepét kilyukasztjuk, és beledugunk egy összetekert alufólialapot, hogy sütés közben eltávozhasson a gőz.

A másik leveles tésztalapból csillagokat vagy más díszítőelemeket szaggatunk, és feldíszítjük velük a húsos pitét. Felverjük a tojássárgáját a tejjel, és megkenjük a tésztát. 65–70 perc alatt aranybarnára sütjük, és melegen tálaljuk. Jól megy hozzá a dióval dúsított galambbegysaláta;italnak könnyű vörösbort vagy sört adunk ehhez a kiadós fogáshoz.

Tipp:

Sertéshús helyett készíthetjük a pitét darált marhából vagy pulykából is. Ügyeljünk arra, hogy a hús friss legyen.


Ünnepi húsos pite recepthez kapcsolódó receptek

Ünnepi húsos pite

Ünnepi húsos pite

A hússal töltött pitét hosszúkás sütőformában is megsüthetjük, és vékony szeletekre vágva tálaljuk. Remekül illik hozzá a hideg vörösáfonya-szósz vagy valamilyen tüzesen csípős paradicsommártás.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Ünnepi húsos pite recepthez

thumb
Ilka - 2011. július 26.
Nehéz elkészítésűnek van értékelve, én inkább azt mondanám, hogy kellő odafigyeléssel elkészíthető bárki számára, inkább idő- és munkaigényes. Én már készítettem hasonlót, megéri, mert a család egyik kedvence.