A hússal töltött pitét hosszúkás sütőformában is megsüthetjük, és vékony szeletekre vágva tálaljuk. Remekül illik hozzá a hideg vörösáfonya-szósz vagy valamilyen tüzesen csípős paradicsommártás.
A töltelékhez a darált hús felét felöntjük a borral, beledobjuk a babérleveleket, letakarjuk, és 12 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A leveles tésztalapokat egymás mellé fektetjük és felengedjük. A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és a közepén kialakítunk egy mélyedést. A vajat feldaraboljuk, és a darabkákat a mélyedés köré szórjuk. Hozzáadjuk a tojást és a sót 1–2 evőkanál vízzel együtt. Középről kifelé haladva, az egészet sima tésztává gyúrjuk.Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
Közben a töltelékhez a vöröshagymát és a fokhagyma gerezdet megtisztítjuk. A hagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát áttörjük a fokhagymanyomón. Levágjuk a szalonna bőrét, és a húsát apró kockákra vágjuk. Meghámozzuk a sárgarépát és a zellert, és szintén apró kockákra vágjuk.
Felforraljuk a levest, és 6–8 perc alatt puhára főzzük benne a sárgarépát és a zellert, majd a folyadékkal együtt botmixerrel pürésítjük.
Megmossuk a fűszernövényeket, és lerázzuk róluk a vizet. Leszedjük a leveleket és felaprítjuk. Kivesszük a babérlevelet a pácléből. A maradék darált húst a hagymával, a fokhagymával, a szalonnával, a sárgarépás-zelleres keverékkel, a fűszernövényekkel, a tojásokkal, a zsemlemorzsával, 1 evőkanál liszttel és a borsszemekkel együtt a bepácolt húshoz adjuk. Sóval, borssal, szerecsendióval, szegfűborssal, kakukkfűvel és paprikával ízesítjük.
A leveles tésztalapokat az enyhén belisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük; a sütőformát előre kivajazzuk
Kevés liszten az omlós tésztát is kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. Beletöltjük a húsos masszát, és ráterítünk egy leveles tésztalapot. A közepét kilyukasztjuk, és beledugunk egy összetekert alufólialapot, hogy sütés közben eltávozhasson a gőz.
A másik leveles tésztalapból csillagokat vagy más díszítőelemeket szaggatunk, és feldíszítjük velük a húsos pitét. Felverjük a tojássárgáját a tejjel, és megkenjük a tésztát. 65–70 perc alatt aranybarnára sütjük, és melegen tálaljuk. Jól megy hozzá a dióval dúsított galambbegysaláta;italnak könnyű vörösbort vagy sört adunk ehhez a kiadós fogáshoz.