Vadas marha recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 140 perc
Megnézték: |
Kissé melós, kissé időigényes - de megéri
- 80 dkg marhafartő
- só, bors
- olaj a sütéshez
- 1 evőkanál cukor
- 4 szál sárgarépa
- 4 szál fehérrépa
- 1 db zeller
- 2 fej vöröshagyma
- 5 dl húsalaplé
- 2 dl fehérbor
- 2 szem babérlevél
- 1.5 evőkanál mustár
- 1.5 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- 3 evőkanál tejföl
- citrom leve
A zsemlegombóchoz:
- 5 db zsemle vagy negyed kg kenyér
- 3 db tojás
- 30 dkg finomliszt
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg vöröshagyma
- 5 dkg vaj vagy zsír
- só, bors
Elkészítés
A húst sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon néhány perc alatt kérgesre sütjük. Félretesszük, és a visszamaradt zsiradékon karamellizáljuk a cukrot.
Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, felöntjük az alaplével, majd közepes lángon forralni kezdjük. Hozzáadjuk a marhát, majd a bort, beletesszük a babérlevelet és a mustárt, és a húst puhára főzzük.
A húst kivesszük és felszeleteljük, a zöldségeket (a babérlevél eltávolítása után) a főzőlével elturmixoljuk, majd tejfölös-lisztes habarással besűrítjük a mártást. Ízlés szerint tejszínnel higíthatjuk. Tálalás előtt citromlével ízesítjük.
A zsemlét vagy kenyeret kockákra vágjuk, és sütőben ropogósra sütjük.
Keverőtálban laza galuskatésztát készítünk.
Petrezselymet és pirított hagymát teszünk hozzá, majd beleöntjük a kihűlt pirított kockákat. A nedves kézzel formázott gombócokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük.
A jól lecsöpögtetett, készre főtt zsemlegombócokat ízlés szerint olvasztott vajban vagy füstölt szalonna zsírjában aranybarnára pirítjuk.