Velencei briós limoncelló krémmel

Velencei briós limoncelló krémmel

Szerencsém van, mert azok közé a háziasszonyok közé tartozom, akik mindenféle jót tartósítanak, befőznek, elkészítenek és tartanak idehaza. Így vagyok a Limoncellóval is, mert saját magam készítettem. A süteményt gyerekeknek nem ajánlom, mert alkoholos.

4 személyre

  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db citrom héja
  • 1 dl langyos tej

A krémhez:

  • 1.5 dl tej
  • 1 dl limoncellolikőr
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 db tojássárgája a kenéshez
  • 1 evőkanál tej a kenéshez
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk és beleöntjük. Ezután a citromhéjat, csipet sót, olvasztott vajat, és végül még egy kis meleg tejet adunk hozzá és rugalmas, nem túl kemény tésztává gyúrjuk a robotgépünkkel. Kilisztezett tálban, folpackkal lefedve 1 órára a hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a krémet. A tejet a limoncelloval feltesszük melegedni. A tojást, a cukrot, a keményítőt csomómentesre keverjük és a forró tejhez adjuk. Állandó keverés mellett addig főzzük közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kicsit kihűlni. Elővesszük a hűtőből a tésztát és hengerré formáljuk. Egy tepsibe sütőpapírt, vagy szilikonos papírt teszünk. A tésztából 5 dkg-os darabokat tépkedünk és a két tenyerünk között görgetve gombóccá gyúrjuk őket, majd a tepsire rakosgatjuk. Egy tojássárgáját elkeverünk 1-2 evőkanál tejjel, ezzel megkenjük őket és negyed órát még állni hagyjuk.

Ezután ollóval bevagdossuk keresztben mindegyik tetejét, de a vágás ne legyen túl mély vagy széles. Mindegyikbe 1-2 púpos evőkanál krémet teszünk, ez épp elég a 9 gombóc tetejére. Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 15 perc alatt megsütjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.