Velős marhacsont leves óriási daragaluskával recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 200 perc
Megnézték: |
A sós vízben kifőzött daragaluska jól bírja a fagyasztást, ezért egy munkával nagyobb adagot készítek, így legközelebb időt spórolok meg magamnak. Szaggathatom kisebbre, nagyobbra, a lényeg, hogy a nyers masszát főzés előtt mindig állni hagyom pár óráig, hogy megdagadjon a dara. Így főzéskor könnyű, levegős lesz, s nem tömör ágyúgolyó...
- 2 db velős marhacsont
- 60 dkg marhalábszár
- 1 db karalábé
- 3 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér vagy pasztinák
- 1 db szárzeller
- 1 fej vöröshagyma héjában
- 1 cikk kelkáposzta
- 1 gerezd fokhagyma
- körömnyi babérlevél
- 1 tk szemes bors
- csípős paprikakrém
- 0.5 csokor petrezselyemzöldje
- 1 db zöldpaprika
- 4 db óriási daragaluska
Elkészítés
A megtisztított velős marhacsontot készítés előtt 1 órán keresztül hideg vízbe áztatjuk, majd áttörölgetjük, a velős végét megsózzuk, pár percig állni hagyjuk. A hússal együtt hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, a habját leszedjük, kicsire vesszük a hőt, hogy éppen csak gyöngyözzön a teteje, megsózzuk. Közben bőven van időnk leszedni a hagyma felső héját, megtisztítani a zöldséget. A zöldpaprika és a petrezselyem kivételével 1.5 óra múlva mindet betesszük a levesbe. Majd jó fél óra elteltével kivesszük a megfőtt lábszárat, félretesszük, letakarjuk. A leveshez adjuk a zöldpaprikát, és 20 percig nagyon gyengén tovább forraljuk, majd levesszük a hőről, kivesszük a csontot és a zöldséget, amit felaprózunk. A hagymát kidobjuk, a leülepedett leves tetejéről lemerjük a zsírt, a levest másik edénybe szűrjük, beletesszük a csontot, átforrósítjuk. A tányérokba tett galuskára merünk a levesből, petrezselyem zöldjével meghintjük, a főtt zöldséggel tálaljuk. Közben négy pirítóst sütünk. Óvatosan kiemeljük a forró levesből a velős csontot, kiütjük a velőt, elosztjuk a pirítósokon, sózzuk, borsozzuk, és még a leves előtt rögtön elfogyasztjuk. A főtt húst második fogásként, vagy másnap bármilyen zöldségmártással is tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta