Villámgyors csöröge recept
Beküldő: Ízek Blogja Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Gyerekkoromban nagymamám rengeteg csörögét sütött, de alig bírtam kivárni, hogy elkészüljön. Sajnos ő ezt a receptet már nem véleményezheti, de a család szerint éppen olyan finom csörögéket eredményez, mint az ő gondosan előkészített fánkjai. Annyi a különbség, hogy itt nem kell várni, mert nem kell keleszteni a tésztát. Megálmodjuk, hogy ennénk, összegyúrjuk, kiszaggatjuk, kisütjük és kész. Mindennel együtt körülbelül 20 perc alatt mennyei csemegénk lehet, főleg, ha van otthon finom házi lekvárunk is.
A recept hozzávalói ( személyre)
A hozzávalók
- 35 dkg finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk kristálycukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás sárgája (a maradék tojásfehérjéből pedig akár az ebéd is elkészülhet)
- 1 kis doboz tejföl 2-2,5 dl tej olaj a sütéshez
- 2.5 dl tej
- olaj a sütéshez
Elkészítés
A lisztbe beleszórjuk a sütőport, amire pici citromlevet cseppentünk, hogy elvegye a sütőpor vad utóízét. Hozzákeverjük a cukrot, a sót, a tojások sárgáját, a tejfölt és végül a tejet fokozatosan adagoljuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. (Akkor jó, ha puha és elválik a kezünktől.) Azonnal kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk és kb. 15 cm hosszú, 8 cm széles csíkokat vágunk belőle. A csíkokba, középre bemetszést ejtünk, és ezeken átbújtatjuk a tészta mindkét végét. Forró olajba dobjuk őket és mindkét felüket aranybarnára sütjük.
Még forrón megszórjuk vaníliás cukorral, és lekvárral fogyasztjuk.