Virslis lencseleves recept

Virslis lencseleves
2 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
4261

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A mondás szerint Szilveszter - Újév idején ajánlatos apró szemű babból, vagy lencséből készült levest, vagy salátát fogyasztani, hogy az eljövő Új évben sok pénzünk legyen! Ezért ajánlom ezt a gazdag lencselevest, hogy az Új Év is ilyen gazdag legyen!

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 40 dkg lencse
  • 2 db sárgarépa
  • 1 szál zöldség
  • 1 darabka zellergumó
  • 1 cső szárított erős paprika
  • 1 db babérlevél
  • 2 db marhahúsleves kocka
  • 1 evőkanál delikát ételízesítő
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár tejföl
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 pár bőrös virsli
  • két félmaroknyi csillag, vagy gyufa tészta

Elkészítés

A lencsét hideg vízben jól átmossuk, többször cseréljük a vizet, majd hogy ellepje a víz beáztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni. Beletesszük a babérlevelet, a száraz csöves paprikát az ételízesítőt, a húsleves kockát. Lassú tűzön főzzük. Egy evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzányomjuk a fokhagymát, tűzről levéve beletesszük a pirospaprika felét, felengedjük egy kevés vízzel, majd ha forr, hozzáöntjük a levesünkhöz.

Amint puhulnak a zöldségek, beletesszük a lencsét, és tovább főzzük. Félidőben beletehetjük a tésztát. Amikor a lencse megpuhult, berántjuk a levesünket az olívaolajon megpirított cukros barna rántással. A legvégén citromlével ízesítjük, beletesszük a karikára vágott virslit. Tálalásnál adunk hozzá tejfölt. Jó étvágyat kívánok hozzá!


Virslis lencseleves recepthez kapcsolódó receptek

Virslis lencseleves

Virslis lencseleves

A mondás szerint Szilveszter - Újév idején ajánlatos apró szemű babból, vagy lencséből készült levest, vagy salátát fogyasztani, hogy az eljövő Új évben sok pénzünk legyen! Ezért ajánlom ezt a gazdag lencselevest, hogy az Új Év is…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Virslis lencseleves recepthez

thumb
ibi1950 - 2011. december 03.
Sajnos megkínálni sem tudnám, mert mind elfogyott, de szívesen látnám az Ön receptjeit is az oldalon. Üdvözlettel: ibi1950
Mira - 2011. december 02.
Ebből nem is kérnék, de máshol átolvassák a recepteket, és úgy kerül fel. Egy lencse leves elkészítése már fiataloknak is sikerül, mivel nagyon egyszerű.
thumb
ibi1950 - 2011. december 01.
Kedves Lencsike! Örömmel látom, Lujzika mellé állt. Az biztos, hogy nem egyforma régi szakácskönyvet néztünk, én nem szoktam mellébeszélni az ételekről amit elkészítek, ez így történt most is. Abban igaza van, hogy régen nem volt olaj, olívaolaj, de ez nem azt jelenti, hogy most nem használhatjuk a régi receptek megújítására .A húsleves kockát is ezért használtam. Szeretek az ízekkel, a fűszerekkel "játszani", szeretek kísérletezni, és felfedezni, úgy gondolom, hogy ez nem bűn. És szeretem megosztani egy -egy elkészített ételemet másokkal is. Gondolom a szerkesztők is ezért hozták létre ezt az oldalt. Ettől függetlenül mindenki a saját szája szerint, ízlésének megfelelően készítse el az ételt. Gondolom, hogy a receptvarázs mindenki receptjét, főztjét szívesen látja, és várja, mert ettől lesz változatos, és varázslatos ez az oldal. Tisztelettel: ibi1950
Lencsike - 2011. november 30.
a régi szakácskönyvben igy kezdődik a recept, végy egy kanár zsirt, oszt rakd rá az apróra vágott hagymát, piritsd meg......olivaolaj nincs a régieknél, sőt olaj sincs.
thumb
ibi1950 - 2011. november 30.
Kedves Receptvarázs! Köszönöm, hogy kijavítottátok, tényleg így van, a hozzávalókba került a leírás is. Akartam javítani, de egyszerűen nem tudtam, még egyszer leírni, meg nem volt kedvem. Kedves Lujzi! Ezt a receptet egy nagyon régi szakácskönyvben találtam, és igaz, hogy ott nem húsleves kockával készítették, mert akkor még nem volt, de csontlevessel, vagy füstölt húslével ajánlották felönteni. Én így egyszerűsítettem. A recept olvasásakor, kicsit furcsa volt nekem is, hogy karamelles rántással rántják be, de nagyon furdalt a kíváncsiság, hogy milyen ízhatása van? Elmondom, nagyon jó!! A levesem a tészta használatával sem lett "főzelék" sűrű, én csillagtésztát tettem bele. Természetesen mindenki a saját ízlésének megfelelően főzzön, és készítse ételeit, de ha van kedve játszani az ízekkel,és szeret próbálkozni, akkor uccu neki! Tisztelettel: ibi1950
Lujzi - 2011. november 30.
Nem a hozzávalókban elkövetett vélelenszerü hibáról irok, hanem arról, ami a recept cime: Virslis lencseleves. Ez azt jelenti, hogy az alap a lencse és a virsli, ebből kell sok, ezt kell füszerekkel, zöldséggel összehozni, de amit Ő ir, hogy gyufa tészta, marhahúsleveskocka, delikát, olivaolaj ez már nekem sok, nem kell ennyire komplikálni. Nincs ilyen tájegység Magyarországon, ahol igy főzik a lencselevest. 40 dkg lencséhez kellene 2-3 pár virsli szerintem. /4 főre/ A tészta pedig nem kell bele egyáltalán, virsli és tészta itt üti egymást. Főzzétek meg és irjátok meg milyen volt, de én azt hiszem ez nem jó igy.
Bableves - 2011. november 30.
Kedves Lujza, gondolom Ibi véletlenül a hozzávalókba töltötte fel a leírást, ezért látszódott olyan hosszúnak, hibázni mindanyian szoktunk. Egy leves, vagy bármely étel elkészítése meg ezer féleképpen megtörtéhet, erre mondják: ahány ház, annyi szokás. Nálunk például megáll a levesbe a kanál, minnél sűrűbb, annál jobb :) Szerintem egy ilyen oldalnak az is lehet a szerepe, hogy bemutassa, megmutassa milyen sokszínűen lehet főzni, variálni az ételeket. Ami eltér attól, amit megszoktunk, az nem feltétlenül rossz!
Lujzi - 2011. november 30.
Egy kicsit sok lett a szöveg a hozzávalokban. Ennyire sok összetevő, még elolvasni is rossz. Nekem a lencselevesben a sárgarépa maximum, de se marhahuskocka, se delikátizesitő, se tészta, se citromlé, se cukor, se zeller nem kell. Az olivaolaj eléggé drága, az főleg a salátákban használom, ide jó az egyszerü napraforgóolaj is, az izén semmit sem változtat, ha ennyi minden bele van főzve. Ezt a levest nyugodtan nevezzük el gezemice levesnek, mert az. A lencselevesnek a fő összetevője a lencse, és a virslikarikák, jól felfüszerezve, 1-1 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér karikára vágva, babérlevél, berántva jó foghagymás, paprikás rántással, 1 kanál tejföllel izesitve. Ennyi és kész! Ha nagyon jót szeretnék főzni, akkor egy kis darab füstölthússal még izesitem. A levessel nem jóllakni kell, hanem az étvágyat meghozni. Utána jöhet a malacsült, pürével, káposztával, stb. Szilveszterkor sem kell túlkomplikálni a főzést.