Vörösborban párolt csirkemell recept

Vörösborban párolt csirkemell

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
4328

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ha a vidéki francia konyhára gondolunk, vélhetően valamilyen karakteres vörösborban párolt csirkehús jelenik meg lelki szemeink előtt. Ebben a zsírszegényebb változatban a húst mogyoróhagymával, gombával és sárgarépával együtt pároljuk, így köretként elég, ha burgonyát adunk hozzá, de ne feledkezzünk meg a friss bagettről sem.

4 személyre

  • 1 db babérlevél
  • 30 dkg sárgarépa feldarabolva
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1.5 dl csirkealaplé, lehetőleg házi
  • 12 db mogyoróhagyma vagy gyöngyhagyma
  • 1.5 evőkanál fokhagymás olívaolaj
  • 5 dkg baconszalonna kockákra vágva
  • 12 db zárt kalapú vagy barna csiperkegomba
  • 4 darab csirkehús (például mellehúsa) egyenként kb. 15 dkg
  • 3.6 dl testes vörösbor például burgundi
  • 1 csipetnyi kristálycukor
  • só és fekete bors
  • apróra vágott petrezselyemzöld a díszítéshez
  • néhány szál petrezselyemzöld, a szára összezúzva
  • néhány kakukkfűágacska

Elkészítés

A hagymát egy tűzálló tálba tesszük, és annyi forrásban lévő vizet öntünk rá, hogy ellepje. Fél percig áztatjuk, majd leszűrjük. Amikor már eléggé kihűlt ahhoz, hogy megfogjuk, meghámozzuk, és félretesszük.

Egy lábasban felforrósítunk 1 evőkanál olajat. Beledobjuk a baconszalonnát, és kevergetve 3 perc alatt ropogósra sütjük. Szűrőkanállal kivesszük az olajból, majd félretesszük.

A mogyoróhagymát mérsékelten erős hőfokon, gyakori kavargatás mellett 5 perc alatt körös-körül ropogósra pirítjuk a lábasban. Szűrőkanállal kiemeljük, és félretesszük.

A gombát is az edénybe tesszük, szükség esetén hozzáöntjük a maradék fél evőkanálnyi olajat, és gyakori kevergetés mellett 3-4 perc alatt aranybarnára pirítjuk.

A baconszalonna és a hagyma felét visszatesszük a lábasba. Ráhelyezzük a húsdarabokat, majd hozzáadjuk a többi hagymát és baconszalonnát. A zöldfűszerekből csokrot kötünk, és a borral meg az alaplével együtt az edénybe tesszük. Sózzuk, és bőségesen megborsozzuk.

Felforraljuk, majd mérsékelve a hőfokot, 15 percig csendesen főzzük. Hozzáadjuk a répát, és 30 percig pároljuk. Ennyi idő alatt a hús megfő, a répa pedig megpuhul, de még ropogós marad.

A csirkét előmelegített tálra tesszük. A párolófolyadékot egy lábasba szűrjük, a baconszalonnát, a gombát, a hagymát és a sárgarépát a csirkéhez adjuk, és melegen tartjuk.

A fűszercsokrot a leszűrt lébe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és felforraljuk. Addig forraljuk, amíg 3,6 dl-re fogy. Egy kevés vízzel simára keverjük a kukoricakeményítőt. Állandó keverés közben a párolóléhez adjuk, és tovább kavargatva addig forraljuk, amíg a lé besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a fűszercsokrot kidobjuk. A mártást a csirkére és a zöldségekre kanalazzuk, rászórjuk a petrezselymet, és tálaljuk.

Tipp:

• Ha nem kapunk fokhagymás változatot, használjunk sima olívaolajat, és a gombával pirítsunk meg 1 gerezd összezúzott fokhagymát is. Franciaország északkeleti tartományában, Elzászban a csirkét rizlinggel párolják. 55 dkg csirkemell- vagy felső comb filét nagyobb darabokra vágunk. A vörösbor helyett rizlinget használunk. A sárgarépát a csirkével együtt tesszük a lábasba, és 30 percig csendesen pároljuk, majd hozzáadunk 20 dkg mélyhűtött zöldborsót anélkül, hogy felengednénk, és még 5 percig csendesen főzzük. Leszűrjük a főzőfolyadékot, és az alaprecept szerint besűrítjük, majd 4 evőkanál tejszínnel vagy tejföllel gazdagítjuk. Tojásos metélttésztával tálaljuk, amelyet kifőzünk, és apróra vágott petrezselyemmel vagy mákkal keverünk össze.

Miért egészséges?

• A többi zöldségtől eltérően, amelyekből akkor nyerjük a legtöbb vitamint, ha nyersen fogyasztjuk, a sárgarépa tápanyagai főzés közben feldúsulnak. Mivel a nyers sárgarépa sejtfalai vastagok, a szervezetünk a benne lévő béta-karotinnak csak 25 százalékát képes A-vitaminná alakítani. Főzés közben a sejtfalak felpuhulnak, ezért a béta-karotin könnyebben felszívódik, és a szervezet könnyebben át tudja alakítani.• A vörösbor olyan flavonoidvegyületeket tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 372 kcal (1551 kJ), fehérje 37 g, zsír 9 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 22 g, (ebből cukor 7 g), rost 3 g, A-, B6-vitamin, niacin, réz, B1-, B2-vit., vas, kálium, szelén, cink, E-vitamin, folsav


Vörösborban párolt csirkemell

Vörösborban párolt csirkemell

Ha a vidéki francia konyhára gondolunk, vélhetően valamilyen karakteres vörösborban párolt csirkehús jelenik meg lelki szemeink előtt. Ebben a zsírszegényebb változatban a húst mogyoróhagymával,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés