Vörösboros-mustáros őzpörkölt recept

5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Ubitheking

Nehézség:

Elkészítési idő:

240 perc

Megnézték:
25227

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagyon szeretem, kipróbált recept. A baráti társaságom szerint isteni kaja. Véleményem szerint nem is túl bonyolult.

15 személyre

  • 1 db őztest
  • 1.5 kg vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 15 dkg őrölt csemege pirospaprika
  • 1 tubus piros arany
  • 1 evőkanál erős pista
  • 3 dl vörösbor, száraz, minőségi
  • 1 kg sertészsír, sütött, nem préselt
  • 0.5 kg házi füstöltszalonna
  • mustár

Elkészítés

Az őzet összevágjuk kb. 3-4 cm-es kockákra. Ezután kb. 12-16 órát áztatjuk hideg vízben. Közben négy óránként cseréljük rajta a vizet, hűvös helyen tartjuk. A főzés előtt közvetlenül még egy léből átmossuk a húst.

A kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük a zsírt, és az apróra vágott vöröshagymát. A szalonnából egy tenyérnyi darabot meg szoktam hagyni egészben, majd elmondom, hogy miért. A vöröshagymát megsózom picit, majd megdinsztelem. Ha fiatal az őz, akkor egy kis vízzel főzöm kicsit a hagymát, hogy szétmenjen. Amikor szépen megdinsztelődött a hagyma, mehet bele a megmosott hús, és a tenyérnyi szalonna a hús közé. Átkeverjük, hogy mindenütt legyen a hagymából, majd nagy lángon főzzük a bográcsban egészen addig, amíg fel nem adja a levét, illetve mindenütt el nem kezd forrni. Ekkor visszább veszem a lángot, és beleteszem az apróra vágott fokhagymát, a piros aranyat, a kömény és a bors felét. Sózom, de csak óvatosan. Beleteszem az erős pistát, ízlés szerint, én úgy szeretem, ha épp egy picit csípős.

Ezután lassan, állandó mozgatás mellett főzöm. Főzés közben egyszer-kétszer nem árt fakanállal átfordítani a húst, hogy egyenletesen főjön. Fél fövésben beleteszek két-három evőkanál mustárt, majd utána a maradék borsot, és köményt, ekkor már ízlés szerint. Ha közben elfőné a levét, akkor pótolom, vigyázva arra, hogy a szaft nagyon ne híguljon fel, de általában megfő a saját levében, nemigen kell hozzá víz. Háromnegyed fövésben ráteszem a vörösbort.

Amikor elfőtte a szesz-szagot, mehet bele a pirospaprika. Innentől kezdve nagyon lassú lángon, épphogy csak forralva még kb. fél órát főzöm, állandó mozgatás mellett, közben még a són lehet állítani, ha esetleg édes lenne. Akkor a jó, ha a szaft épp ellepi a húst, és gyönyörű sima, sűrű. A pirospaprika után fél órával készen van, lehet enni.

Tipp:

Én meleg, friss kenyérrel, és házi savanyúsággal szeretem a legjobban. A tenyérnyi szalonna, ami a szaftban megabálódott, a szakácsé. Be a hűtőbe, és másnap reggel isteni kaja.


Vörösboros-mustáros őzpörkölt recepthez kapcsolódó receptek

A kép nem található/var/www/vhosts/www.receptvarazs.hu/

Vörösboros-mustáros őzpörkölt

Nagyon szeretem, kipróbált recept. A baráti társaságom szerint isteni kaja. Véleményem szerint nem is túl bonyolult.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés