Zakuszkával rakott burgonya

Zakuszkával rakott burgonya

Üveges zakuszka készen is kapható, bár a házival nem mérhető össze. Amennyiben kihagyjuk a sonkát, príma vega egytálételt tálalhatunk. A fotó sütés előtt készült, mert a kész étel tálalásánál sajnos már nem jutott eszembe a fényképezőgép.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók

  • 1 kg hajában főtt, megtisztított burgonyakarika
  • 60 dkg zakuszka (nyáron befőzött főtt bab, sült padlizsán, lecsó keveréke)
  • 3 ek étolaj (2+1)
  • 10 dkg füstöltsonka szelet
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 2 db Mackósajt
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl házi aludttej
  • 1 tk só
  • 4 levél friss zsálya
  • 1 kisebb szál friss rozmaringág felaprított levele
  • 4 szál kakukkfű lecsipkedett levélkéje
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sonkaszeletet csíkozzuk, kockázzuk, 2 ek olajban ropogósra pirítjuk és óvatosan összekeverjük a langyosra hűlt, tojásszeletelővel felkarikázott krumplival. A burgonyát a zakuszkával rétegezve beletesszük az elektromos fedelű sütőtálba. Rátépkedjük a Mackósajtot és a füstölt sajt darabkákat, elosztjuk rajta a zöldfűszerek harmadát, bevonjuk az aludttej, a tejföl és a só elegyével. Rácsepegtetjük a maradék olajat és rátesszük a bekapcsolt elektromos fedelet. Kb. 40 percig sütjük, majd 10 percig még a kikapcsolt sütőtálban hagyjuk az egytálunkat. Ilyen módon a krumpli kellően beszívja a zakuszka, a sajt és a tejfölös elegy ízletes szószát, a teteje pedig rózsaszínűre pirul.

Tálaláskor megszórjuk a maradék zöldfűszerrel. Szárazabb sült húsokhoz köretként, vagy bármilyen kelttészta előtt egytálételként tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta