Zellerleves spenóttal recept

Zellerleves spenóttal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
2031

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A zellerből gazdag, telt ízű krémlevest készíthetünk. A zsenge spenótlevél, amelyet a főzés vége felé adunk hozzá, remekül kiegészíti, ráadásul színt és üde, friss ízt kölcsönöz az ételnek.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • só és fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma vékonyan felkarikázva
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 liter forrásban lévő víz
  • 1 db zellergumó meghámozva és lereszelve
  • 1 kocka szétmorzsolt zöldségleveskocka vagy -levespor
  • 50 dkg zsenge spenótlevél
  • reszelt szerecsendió

A díszítéshez:

  • 4 evőkanál főzőtejszín
  • friss metélőhagyma

Elkészítés

Egy lábasban felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a hagymát, valamint a fokhagymát, és 5 percig pirítjuk, amíg a hagyma megfonnyad, de még nem pirul barnára. Hozzáadjuk a zellert. Felengedjük a forrásban lévő vízzel, és beletesszük a leveskockát vagy port. Felforraljuk a lét, majd mérsékeljük a hőfokot, és lefedjük a lábast. Csendesen főzzük 10 percig, vagy amíg a zeller megpuhul.

A levesbe dobjuk a spenótot, és jól elkeverjük. Magas hőfokon felforraljuk az ételt, majd levesszük a tűzhelyről. Megvárjuk, míg kissé kihűl, ekkor robotgépbe merjük, és simára keverjük, de botmixerrel a lábasban is pürésíthetjük. A leves meglehetősen sűrű lesz.

Ha kell, újból felmelegítjük, majd beleszórunk egy kevés reszelt szerecsendiót, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Előmelegített mélytányérokba merjük. Mindegyik adagra teszünk 1 kanálnyi főzőtejszínt, friss metélőhagymával díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Ha laktatóbb levest szeretnénk, a spenótot felcsíkozott leveles kellel helyettesítjük. A levest ízletes, ropogósra sült baconszalonnával is tálalhatjuk. 4 hajszálvékony szelet húsos szalonnát teszünk a grillsütőbe, és ropogós aranybarnára sütjük. Konyhai törlőpapíron lecsepegtetjük róla a zsírt, majd szétmorzsoljuk, vagy apró darabokra vágjuk. Táplálóbb lesz a leves, ha tálaláskor az adagokba 1-1 buggyantott tojást is teszünk. Ezt a receptet burgonyával és vízitormával is elkészíthetjük. Ebben az esetben a zeller helyett megtisztított és kockára vágott burgonyát, a spenót helyett pedig vízitormát használunk. Ha a pürésített leves túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis zöldségalaplét vagy félzsíros tejet. Ha vegetáriánus főfogásnak szánjuk, szórjunk grillezett tofut a leves tetejére. Miközben fő az étel, a mérsékelten meleg grillsütőbe teszünk egy 20 dkg-os kemény tofudarabot, és mindkét oldalát addig grillezzük, amíg megpirul (3-3 perc). Apró kockákra vágjuk, és félretesszük. Egy vastag fenekű serpenyőben, állandó kevergetés mellett zsiradék nélkül megpirítunk 2 evőkanálnyi szezámmagot. A levest előmelegített mélytányérokba merjük, elosztjuk a tofut az adagok között, és rászórjuk a szezámmagot.

Miért egészséges?

• A zellergumó mind ízében, mind állagában jól illik a spenóthoz, ezenkívül remekül kiemeli a leves tetejére mert kevéske tejszín ízét. Káliumot is tartalmaz. A vöröshagyma igen egészséges. Jellegzetes illatát és erejét a benne lévő kénvegyületeknek köszönheti, amelyektől hagymavágás közben könnyezik a szemünk. Ezek a vegyületek jó szolgálatot tesznek az érrendszerünknek: eltakarítják az artériák faláról a koleszterint.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 150 kcal (625 kJ), fehérje 6 g, zsír 10 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 9 g, (ebből cukor 7 g), rost 9 g, A-vitamin, folsav, C-, B6-vitamin, kalcium, vas, E-vitamin


További Szezon kategóriák

Zellerleves spenóttal

Zellerleves spenóttal

A zellerből gazdag, telt ízű krémlevest készíthetünk. A zsenge spenótlevél, amelyet a főzés vége felé adunk hozzá, remekül kiegészíti, ráadásul…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés