Zöld dió esszencia és zöld dió likőr recept

Zöld dió esszencia és zöld dió likőr
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

180 perc

Megnézték:
23490

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Édesanyám, nagymamám nagy mestere volt az ínyencségek készítésének. /Ma is felfoghatatlan, hogyan volt mindenre idejük./ Idetartozott a dióbefőtt és a hosszadalmasan készülő diólikőr, a gyógyító dióesszencia is. Gyermekként sohasem kóstolhattam meg, így felnőttként sem vonzott a készítése. Korom haladtával viszont egyre jobban emlékszem a régmúlt időkre, és idén az emlékezés már tettben is megnyilvánult. Ennek eredménye lett ez a recept. A készülőben levő finomság kóstolása az érlelési idő miatt éppen Karácsony tájára esik.

16 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Esszencia:

  • 30 db június elején szüretelt zsenge, ép, zöld dió
  • 1 liter 96 %-os gyógyszertári tiszta szesz
  • 3 db szegfűszeg
  • 3 db szegfűbors
  • 2 körömnyi szerecsendió virág
  • 1 kisujjnyi fahéj - gyömbér – felhasított vanília rúd

Szirup 1.:

  • 1.5 kg barna nád kristálycukor
  • 3 liter víz

Szirup 2.:

  • 0.5 kg barna nád kristálycukor
  • víz

Elkészítés

A zöld dió feldolgozásához húzzunk kesztyűt. Egy-egy diót keresztben, hosszában 8 részre vágunk. Széles szájú, 5 literes csavaros üvegbe szórjuk a fűszereket, rátesszük a vágott diót, ráöntjük az alkoholt, lezárjuk, a kamra sötétebb polcán 2 hónapig állni hagyjuk.

Ez idő elteltével magas nyakú üvegekbe ¾-ig szűrjük az alkoholos esszenciát. A széles szájú üvegben hagyott, sötétre barnult dióra ráöntjük a felfőzött és hidegre hűlt szirupot. A maradék hideg sziruppal teleöntjük az esszenciás üvegeket. Ha a likőrhöz képest még nagyon magasnak érezzük az alkoholtartalmát, átöntjük nagyobb méretű üvegekbe és kellően felhígítjuk az újabb készítésű, hidegre hűlt sziruppal. Behűtve kínáljuk.

Az érlelt diót október végén kisebb üvegekbe szétosztjuk, rámerjük a többé-kevésbé kioldódott alkoholos levet. Hetente felrázzuk. Karácsonyig megint pihentetjük, majd alkalmanként 2-3 cl-t kortyolunk belőle, mellé rágcsáljuk a fűszeres diót. Vigyázzunk, mértékletesek legyünk, mert könnyen a fejünkbe száll. A szeszben érlelt zöld diót még apróbbra szeletelve és megszárítva aszalványként is fogyaszthatjuk. Gyermekek elől tegyük magas helyre.

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Zöld dió esszencia és zöld dió likőr recepthez kapcsolódó receptek

Zöld dió esszencia és zöld dió likőr

Zöld dió esszencia és zöld dió likőr

Édesanyám, nagymamám nagy mestere volt az ínyencségek készítésének. /Ma is felfoghatatlan, hogyan volt mindenre idejük./ Idetartozott a dióbefőtt és a hosszadalmasan készülő diólikőr, a gyógyító dióesszencia is. Gyermekként sohasem…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Zöld dió esszencia és zöld dió likőr recepthez

Hugi - 2013. október 19. 12345
Köszönöm a receptet! Már nagyon kerestem, nekem van szeszben eltett zöld dióm csak nem tudtam a további elkészítést. Zöld dió befőttet tettem már el többször is,az mindig jól sikerült. Finom lett.
Üdv. Hugi Debrecen
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. október 14. 12345
Nagyszerűnek tartom,és az íze az mire hasonlít,a diólikőrre?Köszönöm,kedves vagy,hogy felvilágosítasz,biztosan finom lehet!
thumb
vajdamarta - 2013. október 13. 12345
Szia Zsuzsa, nem divatból készítettem, hanem rengeteg zöld dió volt júniusban a fán. /Az október elejei diószüret is kiváló volt. / A diólikőr illetve a benne érlelt zöld dió köztudottan elixír, főleg gyomorjavító, sok mindenre jó, ill. sok bajt megelőz, ha módjával kanalazgatjuk. Igen, ez már modernizált recept - pálinka híján. A barna nádcukor pluszként finom aromát ad bele.
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. szeptember 30. 12345
Te már modernesítetted,mert régen pálinkából készítették,és nem használtak barna nádcukrot sem.Ezenkívül a gyömbér is új már.De hát jól van ez így aki szereti,mifelénk nem nagyon divat,pedig rengeteg diófa van.Én megkóstolnám.