Zöld leves sajtgombóccal recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Zöld leves, és nem csak a színe miatt kapta ezt a nevet, hanem azért, mert a kertben szedett zöld fűszernövények kerültek bele.
A recept hozzávalói ( személyre)
Hozzávalók a leveshez:
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csokor kapor
- 1 szál zellerlevél
- 3 db újhagyma
- só
- őrölt fehér bors
- 2 db erőleveskocka
- 2 teáskanál liszt
- 2 dl főzőtejszín
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál Vénusz étolaj
- 1 liter víz
Sajtgombóc hozzávalói:
- 5 dkg reszelt sajt
- 4 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál liszt
- 1 db tojás
- 1 evőkanál tejföl
- csipet majoranna
- csipet őrölt fehér bors
- csipet szerecsendió
- 1 mokkáskanál só
Elkészítés
A petrezselyemzöldet, a kaprot, és a zellerlevelet alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.
Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel úgy, hogy a zöld szárrészből is vágjunk hozzá.
Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután keverjük hozzá az apróra vágott zöldfűszereket, majd pár pillanat után szórjuk meg a liszttel, pirítsuk szintén pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel.
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát, főzzük kb. 20 percig, majd adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel, és tegyük bele az előzőleg elkészített sajtgombócot.
Egy tányérba üssük fel a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majorannával és a szerecsendióval, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a búzadarát és a lisztet, a reszelt sajtot, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.
Ezután a masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük a forrásban lévő levesbe, és kisebb lángon addig főzzük, míg a gombócok puhára főnek.
Tálaláskor merjük a levest a gombóccal együtt tányérba, majd úgy kínáljuk.