Zöldborsóleves vajgaluskával recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Bizonyára sokaknak, így nekünk is az egyik kedvenc tavaszi levesünk kizárólag frissen fejtett cukorborsóból készül. Szem nélküli, fejletlen zöldborsóhüvelyt is szoktam belefőzni. Liszttel megszórom, vízzel felengedem, vajgaluskát szaggatok bele, így ízlik a legjobban. Semmilyen más zöldséget nem igényel, kár lenne megváltoztatni a cukorborsó jellegzetes, utolérhetetlen ízét.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 kg cukorborsó
- 30 db szem nélküli fejletlen borsóhüvely
- 3 db újhagyma
- 0.5 evőkanál házi zsír vagy 2 ek étolaj
- 4 dkg liszt
- 1 csomag petrezselyemzöldje
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1.5 liter hideg víz
- 1 mokkáskanál őrölt bors
Galuskához:
- 1 db tojás
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál búzadara (gríz)
- 1 teáskanál vaj
- 2 csipet só
Elkészítés
Átmossuk a frissen fejtett cukorborsót. 3 l-es fazékba kevés zsiradékot rakunk, beletesszük a megtisztított, zöldjével egyben hagyott újhagymát, hüvelyt, borsót, 3 percig nagy lángon kevergetjük, majd lefedjük és takarékon 10 percig pároljuk.
Ez idő alatt kis tálkában kikeverjük a galuskához valókat. A puhára párolt borsót megszórjuk 4 dkg liszttel, elkeverjük, átforrósítjuk, felöntjük vízzel, megint átkeverjük, lefedve felforraljuk. Figyelünk rá, ki ne fusson! Ezután ízesítjük sóval, kevés cukorral.
A leveshez közel tartjuk a tálkát, egy mokkáskanál végével, gyors mozdulatokkal, nagyon apró galuskákat szaggatunk a levesbe. Közben kevergetjük, hogy össze ne ragadjanak. Ha mindet beleszaggattuk, kis lángon még 2-3 percig forraljuk a levest, majd a hőt elzárva apróra vágott petrezselyem zölddel és kevés frissen őrölt borssal illatosítjuk. Kicsit pihentessük lefedve tálalás előtt, ha van időnk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta