Zöldfűszeres polenta gorgonzolával recept

Zöldfűszeres polenta gorgonzolával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

15 perc

Megnézték:
980

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Csábító előételt készíthetünk, ha grillezett kukoricakása-szeletekre krémes gorgonzolát és ricottát olvasztunk. Vegyes salátalevelekkel körítve, forrón tálaljuk.
4 személyre

  • 12 dkg ricotta
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál friss petrezselyemzöld összevágva
  • 7.5 dl zöldségalaplé
  • 12 dkg gorgonzola sajt
  • 17 dkg instant polenta (kukoricadara)
  • 1 evőkanál friss oregánó (szurokfű) vagy majoránna apróra vágva
  • só és fekete bors vegyes salátalevelek a díszítéshez

Elkészítés

Az alaplevet egy lábasban felforraljuk. Lassan, fokozatosan adagolva beleöntjük a kukoricadarát, közben folyamatosan keverjük. Körülbelül 5 percig vagy a csomagoláson található útmutatás szerint addig főzzük, amíg besűrűsödik és elválik a lábas oldalától.

Beleszórjuk a petrezselymet és az oregánót vagy a majoránnát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kukoricakását egy kizsírozott sütőformában 20×18 cm-es, 1 cm vastag tésztalappá simítjuk. Hideg helyre tesszük, és 1 óra hosszat pihentetjük.

A grillsütőt magas hőfokon előmelegítjük. Ezalatt egy tálban összekeverjük a gorgonzolát és a ricottát. A megszilárdult kukoricakása tetejét vékonyan megkenjük olajjal, majd 5×6 cm-es téglalapokra vágjuk. Az olajos oldalukkal felfelé a grillsütő rácsára helyezzük a darabokat, és 8-10 percig grillezzük őket, hogy a tetejük enyhén megpiruljon.

Megfordítjuk a polenta szeleteket, megkenjük őket a sajtkeverékkel, majd addig sütjük, amíg a sajt megolvad és barnulni kezd (2-3 perc). Vegyes salátalevelekkel díszítve azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A szurokfű és a majoránna helyett használhatunk más zöldfűszereket, pl. rozmaringot, bazsalikomot vagy zsályát is. • Ha a grillezett polentát pirított zöldfűszeres póréhagymával kínáljuk, akkor a kukoricakásába már ne tegyünk zöldfűszereket. Egy serpenyőben 5 dkg vajat felolvasztunk, beleteszünk 2 apróra vágott póréhagymát és 2 gerezd összezúzott fokhagymát, amit mérsékelt hőfokon kevergetve kb. 10 perc alatt megfonnyasztunk. Ráöntünk 3 evőkanál száraz sherryt, és rövid ideig forraljuk, majd 2-3 evőkanál összevágott vegyes zöldfűszert is belekeverünk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A polentaszeletek mindkét oldalát 5-10 percig grillezzük, majd rákanalazzuk a forró póréhagymás keveréket, és tálaljuk.

Miért egészséges?

• A többi gabonaféléhez hasonlóan a kukorica is kiváló zsírszegény, keményítőtartalmú szénhidrátforrás. • A gorgonzola félkemény, kéken erezett sajt, amelynek markáns, telt íze van. A ricotta viszont inkább semleges ízű, és a zsírtartalma is alacsonyabb. Ha a kettőt összekeverjük, az étel zsírtartalma egészségesen alacsony marad.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 327 kcal (1364 kJ), fehérje 12 g, zsír 15 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 35 g, (ebből cukor 0,5 g), rost 4 g, A-vitamin, kalcium, B2-vitamin, cink


Zöldfűszeres polenta gorgonzolával

Zöldfűszeres polenta gorgonzolával

Csábító előételt készíthetünk, ha grillezett kukoricakása-szeletekre krémes gorgonzolát és ricottát olvasztunk. Vegyes salátalevelekkel körítve, forrón tálaljuk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés