Zöldparadicsom lekvár recept

Zöldparadicsom lekvár
5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
marcello

Nehézség:

Elkészítési idő:

240 perc

Megnézték:
20473

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a receptet nálunk a szükség szülte, de akiknek van egy kis kertje vagy erkélye, ahol paradicsompalántákat nevel, ők is könnyen járhatnak úgy, hogy az elültetett paradicsomok egy részét szeptemberben már csak zölden tudják leszedni. Így jártunk most mi is, ki kellett találnunk, hogy mi legyen több kiló zöld koktélparadicsomból. Hát a feléből lekvárt főztünk...

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 3 kg zöld paradicsom (lehet koktélparadicsom is)
  • 0.75 kg kristálycukor
  • 1 csomag dzsemfix zselésítő cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db citrom leve és lereszelt héja

Elkészítés

Az alaposan megmosott koktélparadicsomokat apróra (kettőbe, négybe) vágjuk és beleöntjük egy nagy lábasba. Először nagy lángon elkezdjünk felforralni, hogy levet eresszen, közben gyakran kevergetjük. Amikor már kellő levet eresztet (kb. 40p után), akkor közepesre állítjuk a lángot és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a cukrot és a dzsemfixet.

Ezután már tényleg állandóan kevergetni kell, nehogy leégjen a lábas alján a paradicsom. Újabb egy óra kevergetés-rotyogtatás után jöhet bele a citrom leve és a reszelt héja, és még egy 1-1,5 órát kevergetjük lassú tűzön. Ha azt szeretnénk, hogy igazán sűrű lekvárt kapjunk, ahhoz kb. 3,5 óra főzés kell. Ezután a lekvárt csíráztatott (jól kiforralt) befőttesüvegbe töltjük és vagy 1-2 napig melegben dunsztoljuk.

Sült húsokhoz, vad- és vörös húsokhoz kiváló mártás.


Zöldparadicsom lekvár

Zöldparadicsom lekvár

Ezt a receptet nálunk a szükség szülte, de akiknek van egy kis kertje vagy erkélye, ahol paradicsompalántákat nevel, ők is könnyen járhatnak úgy, hogy az elültetett paradicsomok egy részét…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Zöldparadicsom lekvár recepthez

klepcsa - 2012. augusztus 01.
Én a lekvár eltevésekor nem teszek bele semmilyen tartósítószert és simán cukorral főzőm be. Mikor az üvegekbe töltöm melegen fejre állítom úgy kb. öt percre,utána vissza és mehet a kamarába. Ennek az eltevésnek annyi a hibája ha felbontom el kell használni mert a hűtőben is rövid ideig tartható el/felbontva/. Sok sikert kívánok!
Tengerszem - 2011. október 25.
Én barna cukorral próbáltam,úgy is isteni...:-)
Almika - 2011. augusztus 17.
Én is úgy gondolta, csak mégis inkább megkérdezem. :D
thumb
marcello - 2011. augusztus 17.
Nálam ugyanez volt a helyzet, de szerintem teljesen normális a picit kesernyés utóíz. Elvégre zöldparadicsomról van szó. Azt hiszem egyébként, hogy ez a fanyar íz főleg a paradicsom héjának köszönhető.
Almika - 2011. augusztus 16.
Ma főztem egy kis zöldparadicsom lekvárt. Finom lett, csak van egy kis kesernyés utóíze. Ez normális?
bankiani - 2011. augusztus 16.
Már rég fent van, nézheted és meg is csinálhatod, nagyon finom!
thumb
marcello - 2011. augusztus 16.
Hahó, A lilahagymás dzsem nagyon jól hangzik, kíváncsian várom a receptjét! :)
Almika - 2011. augusztus 16.
Szia! Köszönöm, akkor kipróbálom. :)
bankiani - 2011. augusztus 15.
Hello! Hát nem vagyok egy konyhatündér, de én is évek óta a dzsemfixet használom, és bevált, nézd meg itt a dzsemjeimet, hogyan készitettem, kb. 30 kg gyümölcsöt raktam el az idén, ezzel a módszerrel és 10 félét, alma körtével, alma sárgadinnyével, őszibarack körtével, stb. Igaz nálunk nem kell tartositani semmit, az üvegek hamar kiürülnek, sokat el is ajándékozok, mert a saját mindig finomabb, mint a bolti és örülnek is neki. Mindjárt felrakom a lilahagymás dzsememet, ami szintén isteni húsokhoz. A dzsemfix a dr. ötkör direkt irtam igy, hogy ne legyen bajom a reklámból, oldalán nézd meg ha többet akarsz még tudni. Egyébként tartalmaz szorbitot, ami tartositószer.
Almika - 2011. augusztus 15.
Szia Marcello! Köszönöm a választ. Várok még egy kicsit hátha megerősít egy másik konyhatündér is. Én is a szalicilre emlékszem. Fehér por a lekvár tetején., vagy nem?
thumb
marcello - 2011. augusztus 15.
Szia Almika, Az biztos hogy én sem vagyok profi a befőzés terén, tehát lehet, hogy nem tőlem fogod megkapni a tuti választ. De itt biztos vannak olyan gyakorlott receptfeltöltők az oldalon, akik megmondják, hogy ők hogyan tartósítanak. :) A nagymamám, mamám még anno rakott a lekvár tetejére egy pici szalicilt vagy Na-benzoátot, de valamiért ezt mostanában már nem szoktuk használni befőzéskor. Az biztos, hogy az üvegeket rendesen ki kell mosni és fertőtleníteni. Ami pedig a te általad is említett savanyúságokat illeti: az ecet kiváló tartósítószer (csak úgy, mint az olaj és a só), így ott nem kell félned attól, hogy megromlik, amit elteszel.
Almika - 2011. augusztus 14.
Sziasztok! Nagyon tetszik a recept és rengetek zöld koktélparadicsom van a kertbe. Már raktam el belőle savanyúságnak, de gondoltam csinálok valami izgalmasabbat is. Életembe most először teszek el valamit, na jó eddig nem is nagyon volt alkalmam mert csak 24 vagyok. :) Szóval olyan kérdésem van, hogy nem kell-e bele valamilyen tartósítószer? Mert ugye megtöltöm az üveget, felfordítom, majd vissza és berakom a takarok közé egy napra és aztán fel a szekrény tetejére. De nem fog megromlani? Segítségeteket köszönöm és bocsánat a kezdő kérdésért.
thumb
aranyhalacska - 2011. június 30.
Kedves marcello! lehet, hogy nem jól tudom? a dzsemfixel már nem szabad a lekvárt főzni, mert elveszti a dzsemesítő hatását!! én így tanultam. :S
madocsa - 2010. október 07.
Még jó, hogy nem álltam neki az elején :-)