Zöldséges palacsinta recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Olyankor tervezzük be ebédre vagy vacsorára, amikor az előző nap sütött, édes töltelékes palacsintából megmarad pár darab üresen. Így másnap könnyedén, rövid idő alatt elkészül a zöldséggel töltött, szaftos, sós palacsinta. Amíg átsül a sütőben, egyéb munkával foglalkozhatunk.
- 8 db készre sütött palacsinta
Töltelékhez:
- 1 evőkanál házi zsír vagy füstölt szalonna - sonka kisütött zsírja
- 2 db felkockázott nagy vöröshagyma
- kerti zöldségek durvára reszelve (pl. 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1/2 zellergumó, ½ kg cukkini, 20 dkg sütni való tök)
- 1 db nagy főtt burgonya
- 2 gerezd átnyomott fokhagyma
- 0.5 dl tejszín
- 1 evőkanál étkezési kukoricakeményítő
- 1 teáskanál mediterrán fűszerkeverék
- kevés só
Öntet:
- 1 dl forró húslevesben feloldott 4 db pörköltszaft kocka
- 1.5 dl aludttej
- 1.5 dl tejföl
- bors
- majoránna
- kevés só
Tetejére:
- 3 dkg parmezán sajtreszelék
- 6 db sajtlapka
- 2 csipetnyi chili pehely
Friss zöld fűszerek:
- 1 teáskanál snidling
- 2 csipetnyi kakukkfű levélke
- 2 csipetnyi rozmaring levélke apróra vágva
Elkészítés
Felforrósítjuk a wokot, beleszórjuk a hagymát és a vegyes zöldségreszeléket, hozzáadjuk a zsírt. Kevergetve pillanatok alatt ropogósra, ressre sütjük az egészet, a vége felé a fokhagymát és az apró kockára vágott főtt burgonyát is beletesszük. Fél deci tejszínben elkeverjük a keményítőt, a fűszert, a sót, és besűrítjük a zöldséget. Pillanatok alatt átforraljuk, majd az egészet darabosra törjük vagy turmixoljuk. Ezt a tölteléket ízlés szerint még tovább fűszerezhetjük.
A sűrű péppel megtöltjük, majd feltekerjük a palacsintákat, sütőtálba sorakoztatjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a palacsintára. Ráreszeljük a parmezánt, 180 fokos sütőbe toljuk, 15 perc alatt átsütjük. Ezután kivesszük a tálat, beborítjuk a sajtlapokkal, megszórjuk chili pehellyel, rozmaring bóbitákat tűzdelünk bele, rászórjuk a friss zöld fűszerek felét, még 10 percre visszatesszük a forró sütőbe, hogy rápiruljon a sajtlap is. Tálaláskor a maradék fűszerrel, chilipehellyel illatosítjuk. Forrón és hidegen egyaránt finom.
Jó étvágyat kívánok! Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta