Zöldséges palacsinta

Zöldséges palacsinta

Olyankor tervezzük be ebédre vagy vacsorára, amikor az előző nap sütött, édes töltelékes palacsintából megmarad pár darab üresen. Így másnap könnyedén, rövid idő alatt elkészül a zöldséggel töltött, szaftos, sós palacsinta. Amíg átsül a sütőben, egyéb munkával foglalkozhatunk.

3 személyre

  • 8 db készre sütött palacsinta

Töltelékhez:

  • 1 evőkanál házi zsír vagy füstölt szalonna - sonka kisütött zsírja
  • 2 db felkockázott nagy vöröshagyma
  • kerti zöldségek durvára reszelve (pl. 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1/2 zellergumó, ½ kg cukkini, 20 dkg sütni való tök)
  • 1 db nagy főtt burgonya
  • 2 gerezd átnyomott fokhagyma
  • 0.5 dl tejszín
  • 1 evőkanál étkezési kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál mediterrán fűszerkeverék
  • kevés só

Öntet:

  • 1 dl forró húslevesben feloldott 4 db pörköltszaft kocka
  • 1.5 dl aludttej
  • 1.5 dl tejföl
  • bors
  • majoránna
  • kevés só

Tetejére:

  • 3 dkg parmezán sajtreszelék
  • 6 db sajtlapka
  • 2 csipetnyi chili pehely

Friss zöld fűszerek:

  • 1 teáskanál snidling
  • 2 csipetnyi kakukkfű levélke
  • 2 csipetnyi rozmaring levélke apróra vágva
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Felforrósítjuk a wokot, beleszórjuk a hagymát és a vegyes zöldségreszeléket, hozzáadjuk a zsírt. Kevergetve pillanatok alatt ropogósra, ressre sütjük az egészet, a vége felé a fokhagymát és az apró kockára vágott főtt burgonyát is beletesszük. Fél deci tejszínben elkeverjük a keményítőt, a fűszert, a sót, és besűrítjük a zöldséget. Pillanatok alatt átforraljuk, majd az egészet darabosra törjük vagy turmixoljuk. Ezt a tölteléket ízlés szerint még tovább fűszerezhetjük.

A sűrű péppel megtöltjük, majd feltekerjük a palacsintákat, sütőtálba sorakoztatjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, ráöntjük a palacsintára. Ráreszeljük a parmezánt, 180 fokos sütőbe toljuk, 15 perc alatt átsütjük. Ezután kivesszük a tálat, beborítjuk a sajtlapokkal, megszórjuk chili pehellyel, rozmaring bóbitákat tűzdelünk bele, rászórjuk a friss zöld fűszerek felét, még 10 percre visszatesszük a forró sütőbe, hogy rápiruljon a sajtlap is. Tálaláskor a maradék fűszerrel, chilipehellyel illatosítjuk. Forrón és hidegen egyaránt finom.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta