Zöldséges rizottó tejben sült kacsamájjal recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
Nagyon hálás dolog a rizottó készítés, mert a friss vagy mirelit zöldborsó mellett szinte bármilyen leveszöldség, gomba, zöldbab, cukkini, karfiol is felhasználható hozzá. A többi rizsfajtával ellentétben ennél fontos, hogy ne mossuk meg, mivel a rizsből kioldódó keményítő a szemeken réteget kell, hogy képezzen. Ezáltal a rizottó sohasem lesz száraz, pergő szemű, hanem inkább kicsit ragacsos, krémes állagú. Ilyennek kell lennie! Ezért sem keverhető a rizibizivel.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 20 dkg rizottórizs vagy kerekszemű, krémesre fövő rizs
- 1 evőkanál reszelt parmezán
- 1 evőkanál friss petrezselyemzöld
- 15 dkg fejtett zöldborsó
- 10 dkg vegyes zöldség
- 1 teáskanál currypor
- 1 mokkáskanál őrölt feketebors
- 6 dl tűzforró zöldség-, erő-, vagy húsleves alaplé
- 2 dl meleg, száraz fehérbor
- 2 dkg + 5 dkg vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 db közepes fej vöröshagyma
- 2 vékony szelet füstölt sonka
Elkészítés
1 evőkanál olajon átpirítjuk a csíkokra szelt sonkát, megdinszteljük vele a hagymát, szűrőkanállal kivesszük, a zsiradékhoz 2 dkg vajat adunk, belehelyezzük a mosatlan rizst. Üvegesre pirítjuk. Lyukas, lapos fakanállal kevergetve ráöntjük a meleg bort, hagyjuk elpárologni.
Közepes lángon folyamatosan kevergetjük, kevés forró, ízes alaplevet öntünk hozzá, és amikor a folyadék eltűnt, rászórjuk zöldborsót, az apróra vágott zöldségeket. Átkeverjük, meghintjük curryvel, majd ismét egy-egy merőkanálnyi forró alaplével szaporítjuk. Addig adagoljuk, kevergetjük, amíg az összes levet magába nem szívja a rizs. Ha kész, hozzáadjuk a félretett hagymát, sonkát, apróra vágott petrezselymet, újból átkeverjük.
A rizottót 2-3 percig, fedő alatt mindig pihentetnünk kell, azután tálalás előtt őrölt borssal illatosítjuk. Nem szabad, ill. nem ajánlatos előre elkészíteni. Olyan tartalmas, hogy önálló ételként is fogyaszthatjuk. A receptben írt zöldség kiegészíthető apróra vágott, párolt hússal, májjal, de egyes országokban van olyan elkészítési módja is, ahol a már kész rizottót keverik össze a megpárolt/pirított egyéb hozzávalókkal.