Zöldséges rizzsel töltött csirke recept

Zöldséges rizzsel töltött csirke
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
1726

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Pazar illatfelhő, keleties ízkavalkád

4 személyre

  • 60 ml szójaszósz
  • 60 ml száraz sherry
  • 40 gr barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 db egész csirke (kb. 1.75 kg)
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 szál újhagyma vékonyan felkarikázva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db sárgarépa apróra vágva
  • 20 dkg hosszú szemű fehér rizs
  • 120 ml csirkealaplé
  • 2 teáskanál szezámolaj

Elkészítés

Kis tálban összekeverjük a szójaszószt a sherryvel, a cukorral és a fahéjjal. A csirkét nagy tálba tesszük, és alul-fölül egyenletesen meglocsoljuk a keverékkel, majd legalább 1 órára, de lehetőleg másnapig hagyjuk a hűtőben pácolódni. Közben többször meg kell forgatni a lében.

Nagy lábasban, gyenge tűzön felforrósítjuk az étolajat. Megfonnyasztjuk rajta a kétféle hagymát (2 perc), majd hozzáadjuk a répát, és gyakori kevergetés mellett kb. 4 percig pirítjuk, amíg az utóbbi kívül szenesedni nem kezd. A sült zöldségekre borítjuk a rizst, felöntjük az alaplével és 375 ml vízzel, felforraljuk, majd kisebb lángon, fedő alatt 15-20 percig főzzük, hogy a rizs megpuhuljon. Azután állni hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.

A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozaton) előmelegítjük. A csirkét kivesszük a pácból, de azt is megtartjuk. Alulról, felülről lazán a baromfiba kanalazzuk a tölteléket. (Ha esetleg marad belőle, átszedjük egy kis tepsibe, alufóliával leborítjuk, és a sütési idő utolsó 15 percére a csirke mellé rakjuk.) Rögzítjük a csirkét oly módon, hogy húskötöző zsineggel összekötjük a lábat, a szárnyat pedig a nyak felé húzva a háti rész alá dugjuk.

A töltött csirkét mellével fölfelé 25-30 × 35-40 cm-es tepsibe helyezzük, és betesszük a sütőbe. 15 perc után kihúzzuk, rákenjük a maradék pác felét, majd további 30 percre visszatoljuk.

Azután bekenjük a maradék páccal, és még 15-20 percig sütjük. Közben figyeljük, hogy ne égjen meg. Ha túl gyorsan pirul, tegyünk rá alufóliát, de a két vége ne fedje le a tepsit, mert csak úgy marad ropogós a bőr, ha kering körülötte a forró levegő.

A megsült töltött csirkét fatálra vagy vágódeszkára tesszük, és megkenjük a szezámolajjal. Felvágás előtt 10 percig állni hagyjuk.

Adagonként: 744 kcal (3113 kJ), 43 g fehérje, 38 g zsiradék (ebből 11 g telített zsírsav), 54 g szénhidrát (ebből 13 g cukor), 832 mg nátrium, 1 g rost


Zöldséges rizzsel töltött csirke recepthez kapcsolódó receptek

Zöldséges rizzsel töltött csirke

Zöldséges rizzsel töltött csirke

Pazar illatfelhő, keleties ízkavalkád

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés