Zöldséges tyúkhúsleves recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 140 perc
Megnézték: |
A tyúkhúsleves kiváló alap tápláló levesek készítéséhez - például zöldségek, rizs vagy metélt tészta hozzáadásával.
- 1 db nagy tyúk kb. 2 kg
- 1 adag leveszöldség
- 1 fej karfiol
- 50 dkg spárga
- 5 l víz
- 1 kiskanál só
Elkészítés
Mossuk meg a tyúkot. Tisztítsuk meg a leveszöldséget, és vágjuk szeletekre. Mossuk meg a karfiolt, szedjük rózsáira, és a torzsa puhább belső részét vágjuk apró darabokra. Ez utóbbi háromnegyedét tegyük félre. Vágjuk le a spárga végeit, hámozzuk le, mossuk meg, vágjuk darabokra. Háromnegyed részét rakjuk félre.
Tegyük fazékba a tyúkot és a zöldségeket. Öntsük fel vízzel, és sózzuk meg. Közepes lángon forraljuk fel, szedjük le a habját, majd főzzük csendesen, alacsony hőfokon két óra hosszat.
Közben a félretett karfiolt és spárgát külön-külön főzzük sós vízben, közepes hőfokon 20 percig.
Vegyük ki a tyúkot, és szitán vagy vékony konyharuhán keresztül szűrjük le a levest. Ezután adjuk hozzá a spárgát és a karfiolt. Előmelegített levesestálban tálaljuk.
Tipp:
A főzőláda nagy könnyebbség volt Nagymama számára. Reggel csak gyorsan elkészített és felforralt egy egyszerű levest vagy tejberizst. Ezután betette a főzőládába, ahol az étel tovább készült. Nagymama így nyugodtan foglalkozhatott egyéb teendőivel, például a nagymosással. Ebédidőben aztán kivette az ételt a ládából.