Zöldségleves recept

Zöldségleves
4 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
6073

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Hústalan heti levesként a zöldségleves állandóan visszatér a konyhámban. Télen mirelit zöldségek felhasználásával minden alkalommal más és más kompozíció. Nyár végétől a kelbimbó, brokkoli, sütőtök, cékla, édes káposzta, plusz esetleg kevéske tejszínes sűrítés még változatosabbá teszi. A benne főtt rengeteg zöldséget megosztva a levesen kívül nagyon sok formában fel lehet használni akár csőben sütve, yoghurtos v. francia salátába keverve, pürésen tört burgonyát dúsítva, rösztiben, stb. Időt, energiát, alapanyagot spórolunk meg így.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 4 evőkanál olívaolaj vagy 1 evőkanál kacsa/libazsír
  • sárgarépa
  • fehérrépa vagy paszternák
  • karalábé
  • zellergumó
  • kelkáposztalevelek
  • egész és/vagy rózsáira bontott karfiol
  • zöldborsó
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db póréhagyma vagy 3 szál zöldhagyma
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db csöves fűszerpaprika
  • petrezselyemzöld
  • zellerzöld
  • 3 db Knorr tyúkleves kocka (elmaradhat)
  • bors
  • 10 dkg száraz, apró csigatészta

Elkészítés

A gyökérzöldségeket julienne-re szeljük/reszeljük, a többit egészben hagyjuk. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk a zsiradékon, hozzáadjuk a gyökérzöldségeket, paprikát, paradicsomot, zöldborsót, és kevergetve, fedő alatt pár percig együtt pároljuk.

Beletesszük az áttört fokhagymagerezdeket, a karikára szelt póré- vagy zöldhagymát, fél percig együtt pároljuk, majd forró vízzel jócskán felöntjük, sóval, esetleg Knorr leveskockákkal ízesítjük. Forrás után 10 perccel belehelyezzük a karfiolt, 8 percig gyengén forraljuk. Mielőtt megpuhulna, 1-2 percre a levesbe rakjuk a kelkáposztaleveleket is. Hústűvel ellenőrizzük, hogy roppanósan vegyük át a levesből szűrőtálba a benne főtt zöldségfélének felével együtt, amiből mást szándékozunk készíteni.

Nagyon hideg vízzel teli tálba helyezve pillanatok alatt lehűtjük, lecsepegtetjük, további felhasználásra félretesszük. A leveses fazék alatt elzárjuk a hőt, megszórjuk az apróra vágott friss levélzöld felével, lefedjük, pihentetjük, ezalatt ízesre érnek a benne levők. Közben enyhén olajos, sós vízben al dente főzzük a levestésztát, leszűrjük, ily módon az olajtól a levesbetét nem ragad össze leszűrés után.

Leveses tálba merjük, csigatésztával és igény szerint friss őrölt borssal, maradék levélzölddel megszórva tálaljuk. Jó étvágyat! Készítette: Nyersné Vajda Márta


Zöldségleves recepthez kapcsolódó receptek

Zöldségleves

Zöldségleves

Hústalan heti levesként a zöldségleves állandóan visszatér a konyhámban. Télen mirelit zöldségek felhasználásával minden alkalommal más és más…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés