Zöldségmártás főtt gyöngytyúk mellével recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Gyorsan elkészíthető zöldség szósz. A vadas mártáshoz hasonlít kissé az íze. Levesben főtt hús híján sült hússal és zsemlegombóccal is tálalhatjuk.
- 1 db főtt gyöngyös mellehúsa
- só
- bors
- 1 evőkanál pecsenyezsír
- 1 teáskanál barna nád kristálycukor
- 3 db egészben főtt répa
- 1 db közepes vöröshagyma
- 3 szál apróra vágott zeller zöldje
- 1 púpos evőkanál liszt
- 1.5 dl húslé
- 1 csipetnyi őrölt babérlevél-kakukkfű-szegfűbors-gyömbérpor-színes bors
- 0.5 db citrom reszelt héja
- 1 dl száraz fehérbor
- 0.5 dl tejszín
- 1.5 dl tejföl
- 1 evőkanál dijoni mézes mustár
- 1 púpos teáskanál mustár
- 0.5 db citrom leve
Elkészítés
Az előzetesen megtisztított gyöngytyúkból a szokásos módon ízes húslevest főzünk, de a többi zöldség mellett dupla adag, egészben hagyott sárgarépával készítjük. A főtt hús mellét kiemeljük a levesből, kissé sózzuk, borsozzuk, majd pecsenyezsíron átpirítjuk. Kivesszük a zsírból, félretesszük.
A forró pecsenyezsírba szórjuk a kristálycukrot és karamellezzük. A kellő mennyiségű, egészben főtt répát a vöröshagymával együtt a zsírba reszeljük és megpirítjuk. Rádobjuk a zeller zöldet, hozzáadjuk a lisztet, átkeverjük, majd húslevet öntünk alá, simára keverjük. Beletesszük a fűszereket, a citromhéjat, bort, tejszínt, tejfölt, mustárt, citromlevet, ízlés szerint még kevés sót. Kevergetve sűrűre forraljuk, főtt hússal és pászkagombóccal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte Nyersné Vajda Márta