Zöldségmártás főtt gyöngytyúk mellével

Zöldségmártás főtt gyöngytyúk mellével

Gyorsan elkészíthető zöldség szósz. A vadas mártáshoz hasonlít kissé az íze. Levesben főtt hús híján sült hússal és zsemlegombóccal is tálalhatjuk.

2 személyre

  • 1 db főtt gyöngyös mellehúsa
  • bors
  • 1 evőkanál pecsenyezsír
  • 1 teáskanál barna nád kristálycukor
  • 3 db egészben főtt répa
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 3 szál apróra vágott zeller zöldje
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 1.5 dl húslé
  • 1 csipetnyi őrölt babérlevél-kakukkfű-szegfűbors-gyömbérpor-színes bors
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 0.5 dl tejszín
  • 1.5 dl tejföl
  • 1 evőkanál dijoni mézes mustár
  • 1 púpos teáskanál mustár
  • 0.5 db citrom leve
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az előzetesen megtisztított gyöngytyúkból a szokásos módon ízes húslevest főzünk, de a többi zöldség mellett dupla adag, egészben hagyott sárgarépával készítjük. A főtt hús mellét kiemeljük a levesből, kissé sózzuk, borsozzuk, majd pecsenyezsíron átpirítjuk. Kivesszük a zsírból, félretesszük.

A forró pecsenyezsírba szórjuk a kristálycukrot és karamellezzük. A kellő mennyiségű, egészben főtt répát a vöröshagymával együtt a zsírba reszeljük és megpirítjuk. Rádobjuk a zeller zöldet, hozzáadjuk a lisztet, átkeverjük, majd húslevet öntünk alá, simára keverjük. Beletesszük a fűszereket, a citromhéjat, bort, tejszínt, tejfölt, mustárt, citromlevet, ízlés szerint még kevés sót. Kevergetve sűrűre forraljuk, főtt hússal és pászkagombóccal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte Nyersné Vajda Márta