Zsályás csicsókagratin recept

Zsályás csicsókagratin

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
TV Paprika Magazin

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
826

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Gondolhatunk a csicsókára úgy is, mint élelmiszerre, elvégre a nagyvilági éttermekben olyan előkelő tányértársakkal jelenik meg, mint a homár vagy a fésűkagyló.  Ám a csicsóka élettani hatása annyira jó, hogy inkább vény nélkül vásárolható gyógyszerként nézzünk rá. Immunrendszer-erősítés, koleszterincsökkentés, rákellenes hatások, sőt a benne levő inulin nevű szénhidrátforrás nem emeli vércukorszintünket. Így hát: jó étvágyat és jó egészséget!

4 személyre

  • 2 kg csicsóka
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál frissen reszelt parmezán
  • 13 dkg frissen darált zsemlemorzsa
  • 12 egész zsályalevél (a díszítéshez)
  • só, bors, olivaolaj

Elkészítés

A csicsókát meghámozzuk, 2,5 cm vastag darabokra vágjuk, és egy rozsdamentes acélból készült edénybe tesszük. Felöntjük a tejjel és annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és lassú tűzön puhára főzzük (kb. 30 perc).

Közben közepesen erős lángon felhevítünk 2 evőkanál vajat, és megpároljuk benne az apróra vágott hagymát, a finomra vágott fokhagymát és 1 evőkanál zsályalevelet.

A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A csicsókát leszűrjük, és robotgépben simára dolgozzuk a dinsztelt hagymával és a parmezán sajttal. A pürét kivajazott kis sütőformákba kanalazzuk.

A maradék vajat felolvasztjuk, és a maradék 2 evőkanál zsályával együtt megpirítjuk benne a zsemlemorzsát (kb. 5 perc). Sózzuk, borsozzuk, és egyenletesen elosztjuk a csicsókapüré tetején. Sütőben 20 percig sütjük, majd olívaolajban kisütött, sóval megszórt zsályalevelekkel körítve tálaljuk.


Zsályás csicsókagratin

Zsályás csicsókagratin

Gondolhatunk a csicsókára úgy is, mint élelmiszerre, elvégre a nagyvilági éttermekben olyan előkelő tányértársakkal jelenik meg, mint a homár vagy a fésűkagyló.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés