Zselés cukor birsalmasajtból recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Minden évben sokat, de mégsem eleget készítek szeretteimnek a néha színes tüll batyuba kötött vagy szalvétával bélelt, apróbb dobozkába csomagolt igazi meglepetés ajándékból - bolti desszert helyett. Hetekig eláll - csak a nasizókon múlik, meddig tart ki a finom családi csemege.
- 5 kg birsalma
- 2 kg kristálycukor
- 1 db citrom héja
- 2 db nagy citrom leve
- 30 dkg barna nád kristálycukor
- 20 g vaníliás cukor
Elkészítés
A birsalmát jól megmossuk, a szöszöktől fényesre törölgetjük, a hibás részeket kivágjuk, a húsát héjastól, csutkástól felkockázzuk. Fedő alatt annyi lében tesszük fel főni, amennyi szűken ellepi. Kb. másfél órát főzzük, s amikor már pépesen puha, áttörjük-passzírozzuk, lemérjük, és állandóan keverve hozzáadjuk a cukrot. Még legalább 40 percig rotyogtatjuk kis lángon, közben állandóan kevergetjük, mert könnyen odakap az alja. Több rétegű, vastag aljú fazékban érdemes készíteni, pl. Zepter fazékban . Amikor már jól besűrűsödik, belereszeljük az egyik citrom héját, belefacsarjuk a citromok levét, elkeverjük, levesszük a hőről. Langyosra hűtjük. Négy nagy fémtálcára folpackot vagy sütőpapírt terítünk, ujjnyi vastagon elosztjuk rajtuk a masszát. Pár napig szikkadni hagyjuk, majd egyesével mindre terítünk egy folpackot, ügyesen átfordítjuk egy odakészített üres tálcára, a friss fóliával lefelé. A régit lehúzzuk, a következő tálcányi zselé tetejére tesszük, megismételjük a folyamatot és így tovább. Megint nem takarjuk le, hogy továbbra is száradjon. Pár nap múltán újból jöhet a folpack, megint átfordítjuk egy tálcára, ismét lehúzzuk róla a régi folpackot vagy sütőpapírt. Ezt annyiszor ismételjük meg több naponként, amíg kellően rugalmassá szilárdul a birsalma sajt. Érdemes türelmesnek lennünk, mert az eredmény kárpótol a maceráért. Amikor már megfelelő és vágáskor nem maszatolódik - kb. 6 hét múlva - , kisujjnyi csíkokra, majd dobókockányira vágva mélyebb tálba halmozzuk. Közben rétegenként megszórjuk a barna nádcukorral elkevert vaníliáscukorral, és morzsoló mozdulatokkal becukrozzuk a kis zselékockákat, szétbontjuk az összetapadtakat. Átrakjuk egy tálcára, a megmaradt cukrot felhasználjuk a következő adaghoz és így tovább, amíg elfogy az összes felvágni való birs-zselé.
A szárítás ideje jóval rövidebb, ha megfelelő ideig aszalóban vagy langyos sütőben végezzük, de én így, hagyományosan készítem minden évben.
Jó étvágyat kívánok!
Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta