Zselés cukor birsalmasajtból recept

Zselés cukor birsalmasajtból
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
2294

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Minden évben sokat, de mégsem eleget készítek szeretteimnek a néha színes tüll batyuba kötött vagy szalvétával bélelt, apróbb dobozkába csomagolt igazi meglepetés ajándékból - bolti desszert helyett. Hetekig eláll - csak a nasizókon múlik, meddig tart ki a finom családi csemege.

16 személyre

  • 5 kg birsalma
  • 2 kg kristálycukor
  • 1 db citrom héja
  • 2 db nagy citrom leve
  • 30 dkg barna nád kristálycukor
  • 20 g vaníliás cukor

Elkészítés

A birsalmát jól megmossuk, a szöszöktől fényesre törölgetjük, a hibás részeket kivágjuk, a húsát héjastól, csutkástól felkockázzuk. Fedő alatt annyi lében tesszük fel főni, amennyi szűken ellepi. Kb. másfél órát főzzük, s amikor már pépesen puha, áttörjük-passzírozzuk, lemérjük, és állandóan keverve hozzáadjuk a cukrot. Még legalább 40 percig rotyogtatjuk kis lángon, közben állandóan kevergetjük, mert könnyen odakap az alja. Több rétegű, vastag aljú fazékban érdemes készíteni, pl. Zepter fazékban . Amikor már jól besűrűsödik, belereszeljük az egyik citrom héját, belefacsarjuk a citromok levét, elkeverjük, levesszük a hőről. Langyosra hűtjük. Négy nagy fémtálcára folpackot vagy sütőpapírt terítünk, ujjnyi vastagon elosztjuk rajtuk a masszát. Pár napig szikkadni hagyjuk, majd egyesével mindre terítünk egy folpackot, ügyesen átfordítjuk egy odakészített üres tálcára, a friss fóliával lefelé. A régit lehúzzuk, a következő tálcányi zselé tetejére tesszük, megismételjük a folyamatot és így tovább. Megint nem takarjuk le, hogy továbbra is száradjon. Pár nap múltán újból jöhet a folpack, megint átfordítjuk egy tálcára, ismét lehúzzuk róla a régi folpackot vagy sütőpapírt. Ezt annyiszor ismételjük meg több naponként, amíg kellően rugalmassá szilárdul a birsalma sajt. Érdemes türelmesnek lennünk, mert az eredmény kárpótol a maceráért. Amikor már megfelelő és vágáskor nem maszatolódik - kb. 6 hét múlva - , kisujjnyi csíkokra, majd dobókockányira vágva mélyebb tálba halmozzuk. Közben rétegenként megszórjuk a barna nádcukorral elkevert vaníliáscukorral, és morzsoló mozdulatokkal becukrozzuk a kis zselékockákat, szétbontjuk az összetapadtakat. Átrakjuk egy tálcára, a megmaradt cukrot felhasználjuk a következő adaghoz és így tovább, amíg elfogy az összes felvágni való birs-zselé.

A szárítás ideje jóval rövidebb, ha megfelelő ideig aszalóban vagy langyos sütőben végezzük, de én így, hagyományosan készítem minden évben.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta


Zselés cukor birsalmasajtból recepthez kapcsolódó receptek

Zselés cukor birsalmasajtból

Zselés cukor birsalmasajtból

Minden évben sokat, de mégsem eleget készítek szeretteimnek a néha színes tüll batyuba kötött vagy szalvétával bélelt, apróbb dobozkába csomagolt igazi meglepetés ajándékból - bolti desszert helyett. Hetekig eláll - csak a nasizókon múlik,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés