Zserbó-torta recept

Zserbó-torta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
4256

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az eredeti recept szerint, habos-diós töltelékkel.

6 személyre

  • Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojássárgája
  • 15 dkg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 0.5 dl tej
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só

Töltelék hozzávalói:

  • 35 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 3 db tojásfehérje
  • 1 db rumaroma (v. rum)
  • 1 tábla jó minőségű csokoládé (60 %-os) a bevonáshoz

Elkészítés

A tejet langyosítsuk meg egy pici cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ezután öntsük bele a tojássárgákat, és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Végül osszuk három egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk cipóvá.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki az egyik tésztacipót, majd helyezzük bele az előzőleg vajjal kikent, és liszttel megszórt, tortaformába.

Ezután kanalazzuk a tésztára egyenletesen az előzőleg elkészített tölteléket felét.

A diót keverjük alaposan össze a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a lekvárt és az ízlés szerinti mennyiségű rumaromát is.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-dióhoz.

Ezután a töltelék felét, egyenletesen kanalazzuk a formában lévő tészta tetejére.

A másik tésztacipót szintén nyújtsuk ki, majd helyezzük a diós töltelék tetejére. A maradék tölteléket ezután szintén kanalazzuk a tésztára. Ezután a harmadik tésztacipót is nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelék tetejére. Tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd villával néhány helyen böködjük meg, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni.

Végül vékonyan kenjük le a tésztát tejjel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még a teteje szép aranybarnára sül. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd csorgassuk rá a teljesen kihűlt torta tetejére. Egy spatula segítségével egyenletesen simítsuk el, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, és úgy kínáljuk.


Zserbó-torta recepthez kapcsolódó receptek

Zserbó-torta

Zserbó-torta

Az eredeti recept szerint, habos-diós töltelékkel.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés