Zserbó Moncsitól recept

Zserbó Moncsitól
2.5 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Perák Mónika

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
8948

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Családunk egyik kedvenc karácsonyi süteménye a zserbó. Érdekessége, hogy egyből lehet fogyasztani, mert finom puha a tésztája. Az ínyencek várhatnak másnapig, mivel a lekvár és a dió ízei akkora érnek össze igazán.

10 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók a tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 4 evőkanál liszt a nyújtáshoz (!)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 0.5 csomag élesztő
  • 0.5 dl tej
  • 25 dkg Rama margarin
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 9 evőkanál rumos házi sárgabarack lekvár
  • 24 evőkanál dió
  • 24 evőkanál cukor
  • 3 kávéskanál fahéj

Hozzávalók a csokoládémázhoz:

  • 20 dkg tortabevonó csokoládé
  • 0.5 db víz
  • 1 evőkanál 70%-os rum

Elkészítés

Sütőpapírral kibélelünk egy darab 31x34 cm-es tepsit. A töltelékhez előveszünk három tálat, mindegyikbe belemérjük a 8 dkg diót és 8 dkg cukrot, majd minden tálkába belekeverjük a fahéjat. Így minden tölteléksorunk mennyisége azonos lesz.

A lisztet, cukrot, sütőport, sót összekeverjük. A lisztes keverékbe belemorzsoljuk a margarint, hozzáöntjük a tejben felfuttatott élesztőt, belekanalazzuk a tejfölt és beleütjük a tojást. A tésztát gyors mozdulatokkal jól összegyúrjuk, majd lemérjük és négy egyenlő részre osztjuk, így minden tésztalapunk azonos vastagságú lesz.

A tésztagombócokat kinyújtjuk a tepsi méreténél egy kicsivel kisebbre, mivel a tészta terjeszkedni fog és így még éppen el fog férni a süteményünk. Minden egyes lap nyújtásánál szükségünk lesz egy evőkanál lisztre. Az első lapot bele tesszük a tepsibe, rákanalazzuk a 3 evőkanál lekvárt és a tésztán elsimítjuk, majd rászórjuk az egyik tálka cukros-fahéjas diót.

A második kinyújtott tésztalapot rátesszük, melyet szintén megkenünk lekvárral és rászórjuk a második tálka cukros-fahéjas diót. A harmadik tésztalapot is ráhelyezzük, melyre lekvár és a harmadik tálka cukros-fahéjas dió kerül. Végül az egészet lezárjuk a negyedik tésztalappal.

Az összeállított süteményünket egy órán át pihentetjük, mielőtt a meleg sütőbe tennénk, a tészta tetejét villával jól megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel sülés közben. A sütés teljese fokozaton kezdődik, majd 20 perc után takarékra vesszük, ekkor már érződik a finom süteményillat a sütőből és még további 10 percet sütjük.

Közben elkészítjük a ½ dl vízből és csokoládéból a mázt, végül belekeverjük a rumot is. Sülés után rácsra borítjuk úgy, hogy a megszurkált teteje kerüljön alulra, így tökéletesen sima lesz a süteményünk teteje. A kihűlt süteményt átcsúsztatjuk egy deszkára és egyenletesen bevonjuk a mázzal.

Ha a máz megdermedt máris szeletelhetjük és kínálhatjuk, mert olyan finom puha a tésztája, hogy egyből lehet fogyasztani. Kellemes sütögetést kívánok. Perák Mónika


Zserbó Moncsitól recepthez kapcsolódó receptek

Zserbó Moncsitól

Zserbó Moncsitól

Családunk egyik kedvenc karácsonyi süteménye a zserbó. Érdekessége, hogy egyből lehet fogyasztani, mert finom puha a tésztája. Az ínyencek várhatnak másnapig, mivel a lekvár és a dió ízei akkora érnek össze igazán.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Zserbó Moncsitól recepthez

Zsofia - 2018. június 30.
Szia Moncsi!

Ma megsutottem a reepted szerint a zserbot. Nagyon finom lett!
Koszonom a receptet!

Zsofi
thumb
Perák Mónika - 2011. december 23.
Kedves Receptvarázs! Most vettem észre, hogy zserbó receptemben elírtam a mennyiség egységeit. Kérlek szépen Benneteket javítsátok ki az alábbiak szerint. Hozzávalók a töltelékhez résznél: 24 evőkanál dió HELYETT: 24 dkg dió 24 evőkanál cukor HELYETT: 24 dkg cukor Hozzávalók a csokoládémázhoz résznél: 0,5 db víz HELYETT: 0,5 dl víz Köszönöm a segítségeteket. Üdv, Mónika