Zsírban sült krumplis pogácsa recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Gyermekkorom egyik kedvence volt, sok leves kiegészítője lehet. (burgonya, gulyás, bab, babgulyás stb.). Nekem csak úgy magában is kedvenc!!
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 kg jó lisztes burgonya
- 20 dkg liszt
- só
- diónyi kacsazsír, vagy bármilyen zsiradék,( azért kell, hogy a sütésnél a tészta ne szívja meg magát)
- zsír, vagy olaj a sütéshez
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és annyi vízben, ami ellepi feltesszük főni. Amint megpuhult, leszűrjük, kevés állás után krumplinyomón átnyomjuk.
Amint megpuhult, leszűrjük, kevés állás után krumplinyomón átnyomjuk. Belekeverjük a zsiradékot, tetszés szerint sózzuk, ( van aki sósabban szereti), és belegyúrjuk a lisztet. A mennyisége a krumplitól is függ, mert van olyan burgonya amelyik lágyít, akkor egy kicsivel több liszt kell.
A tésztának lágynak, de sodorhatónak kell lenni. Sodrás után megmintázzuk a pogácsaszaggatóval, majd kiszaggatjuk, és forró zsiradékban szép pirosra sütjük mind a két oldalát.
Van olyan változata is, amikor 2 dkg felfuttatott élesztőt is teszünk bele. Ilyenkor kissé könnyedebb a pogácsa.