Diós-mákos beigli, ahogyan még nagymamám készítette recept

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Kata Kata

Nehézség:

Elkészítési idő:

180 perc

Megnézték:
97024

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Mindig nagy szeretettel gondolok nagymamámra, amikor fogyasztjuk a Tőle tanult módon készült beiglit. Elég időigényes, de nagyon megéri a fáradságot!

Karácsonyi ehető ajándékok

Ingyenesen letölthető e-book!

Karácsonyi ehető ajándékok - Ingyenesen letölthető e-book!

Név: *

email cím:

Elfogadom a felhasználási feltételeket és az adatvédelmi nyilatkozatot

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg zsír, ha lehetséges libazsír
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 6 dkg cukor
  • 4 dl tej

Diótöltelék

  • 2 dl tej
  • 30 dkg cukor
  • 40 dkg darált dió
  • 8 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 dl házi baracklekvár

Máktöltelék

  • 2.5 dl víz
  • 30 dkg cukor
  • 40 dkg darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kevés szegfűszeg
  • kevés törött fahéj
  • 8 dkg mazsola
  • 2 dl lekvár

Elkészítés

A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal elmorzsoljuk, az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk.

A tésztának félkeménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon.

Letakarva rövid ideig (15-20 perc) pihenni hagyjuk, majd a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, cipókba formázzuk.

Ezután a tésztát vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenem a lekvárral, és amilyen vastagságú a tészta, olyan vastagon kenem meg a dió, illetve a máktöltelékkel.

Összesodrom, tepsire helyezem hármasával megfelelő távolságra egymástól.

Mindegyiket 3-4 helyen megszurkálom. tojássárgájával megkenem, s hideg helyen kb.30-40 percig állni hagyom, ezután megkenem tojásfehérjével és további 30 percig pihentetem, de most már meleg helyen.

Mérsékelten meleg sütőben megsütöm.

Szép márványosnak /repedezett/ kell lennie.

Megjegyzés: A töltelékek készítésénél a folyadékot a cukorral felforralom és ezzel öntöm le a diót, ill. a mákot, majd hozzáadom a fűszereket (a lekvárt nem).

Ha a töltelék hígabbra sikerülne, egy kevés morzsát teszek bele.


Diós-mákos beigli, ahogyan még nagymamám készítette recepthez kapcsolódó receptek

A kép nem található/var/www/receptvarazs.hu/

Diós-mákos beigli, ahogyan még nagymamám készítette

Mindig nagy szeretettel gondolok nagymamámra, amikor fogyasztjuk a Tőle tanult módon készült beiglit. Elég időigényes, de nagyon megéri a fáradságot!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Diós-mákos beigli, ahogyan még nagymamám készítette recepthez

Dani - 2013. december 23.
Elnézést, de pontosan hány fok az a mérsékelten meleg?
köszönöm
Királylány - 2011. december 23.
Holnap ezt fogom sütni,remélem finom lesz és beválik :))
Kissné Ávár Éva - 2010. december 21.
Mindenkinek ajánlom a fenti elkészítési móddal, én megcsináltam és nagyon finom, sokáig eláll és egyáltalán nem szárad meg, finom puha marad. A mákot valóban én is mindig tejben főzöm meg. Boldog Karácsonyt !!!
fincike - 2010. október 26.
Ha azt akarod,hogy még jobb legyen a mák tólteléket víz helyett tejben főzd meg