Karácsonyi kalács recept

Karácsonyi kalács
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Megnézték:
1857

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A sütemény az eredeti német nevét - Christstollen - a gyermek Jézus bölcsőjét jelképező ősi keresztény szimbólumról kapta. Receptje azonban nem a távoli Betlehemből, hanem Szászországból származik.

50 személyre

  • 50 dkg mazsola
  • 2 evőkanál rum
  • 8 dkg élesztő
  • 2 kiskanál cukor
  • 3 evőkanál langyos tej
  • 25 dkg vaj
  • 75 dkg búzaliszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 csepp citromolaj
  • 6 csepp keserűmandula-olaj
  • 1 késhegynyi őrölt kardamom
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió-virág
  • 10 dkg apróra kockázott cukrozott citromhéj
  • 10 dkg hámozott mandula megdarálva
  • 8 dkg vaj a tészta bekenéséhez
  • kevés só
  • porcukor a tészta behintéséhez
  • sütőpapír

Elkészítés

Mossuk meg a mazsolát, hagyjuk megszáradni, és locsoljuk rá a rumot. Hagyjuk 20 percig ázni, majd szűrjük és csepegtessük le.

Morzsoljuk az élesztőt egy tálba, adjunk hozzá 2 kiskanál cukrot és 3 evőkanál tejet, keverjük össze, és hagyjuk szobahőmérsékleten 15 percig állni. Közben olvasszuk fel a 25 dkg vajat.

Szitáljuk a liszt kétharmadát keverőtálba, alakítsunk ki a közepében mélyedést, és tegyük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citrom- és a keserű mandulaolajat, a kardamomot, a szerecsendió virágot, valamint az olvasztott vajat a mélyedés köré.

Öntsük a felfuttatott élesztőt a mélyedésbe. Középről kifelé haladva keverjük össze a lisztet a többi hozzávalóval.

Ezután szitáljuk rá a maradék lisztet. Gyúrjunk belőle sima tésztát, majd dolgozzuk bele a mazsolát, a cukrozott citromhéjat és a mandulát.

Kelesszük a tésztát meleg helyen, amíg a kétszeresére nem nő. Gyúrjuk át alaposan, és formáljunk belőle hosszúkás veknit. Hogy a jellegzetes Stollen-formát megkapjuk, sodrófával alakítsunk ki hosszában, a közepétől kissé kijjebb egy mélyedést, majd a nagyobb tésztát kicsit kinyújtva hajtsuk vissza csiga alakban a mélyedésig.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük rá a kalácsot, és meleg helyen addig kelesszük, amíg mind széltében, mind magasságában kb. másfélszeresére nő. Melegítsük elő a sütőt 250 °C-ra. Toljuk be a tepsit, majd mérsékeljük a lángot 160 °C-ra, és süssük a kalácsot 45-55 percig.

Olvasszuk fel a bekenéshez szükséges vajat. Kenjük be vele a még meleg tésztát, majd szórjuk meg vastagon porcukorral.

Más változat: A töltött karácsonyi kalácshoz mossunk meg és csepegtessünk le 30 dkg mazsolát. Keverjük össze 15 dkg darabolt mandulával, 15 dkg pisztáciával, 10 dkg cukrozott citromhéjjal, 10 dkg cukrozott narancshéjjal, 2 evőkanál rummal vagy narancslével és 1 kiskanál vaníliaeszenciával. Hagyjuk egy éjszakán át állni, hogy az ízek összeérjenek. Keverjünk össze 1 kg lisztet, 3 csomag porított élesztőt, 12 dkg cukrot és 1 csipet sót. Adjunk hozzá 4 tojást, 40 dkg olvasztott vajat és apránként kb. 1,75 dl tejet. Jól gyúrjuk össze. Kelesszük bő 2 óra hosszat a fent leírtak szerint. Csöpögtessük le a mazsolás keveréket, és gyúrjuk a tésztába. Kelesszük még 2 órán át. A töltelékhez mossunk meg 1 zöldcitromot, és reszeljük le a héját, facsarjuk ki a levét. Gyúrjunk össze 20 dkg marcipánmasszát 20 dkg porcukorral, 10 dkg darabolt mandulával vagy pisztáciával, és adjuk hozzá a zöldcitrom héját és levét. Formáljunk belőle két hengert. Vágjuk félbe a kelt tésztát, és nyújtsuk ki. Formáljunk mindegyik feléből egy hosszúkás cipót, közben dolgozzunk bele mindegyikbe egy-egy marcipántekercset. Helyezzük a tésztákat kivajazott tepsibe, és kelesszük 20 percig. Süssük előmelegített sütőben kb. 50 percig. Kenjük be vajjal, és szórjuk meg porcukorral.

Tipp:

Felső/alsó láng: 250 °C, ill. 160 °C
Gáz: 5., ill. 1-2. fokozat


Karácsonyi kalács

Karácsonyi kalács

A sütemény az eredeti német nevét - Christstollen - a gyermek Jézus bölcsőjét jelképező ősi keresztény szimbólumról kapta. Receptje azonban nem a távoli Betlehemből, hanem…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés